Πόσες περιφέρειες θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε ένα ηχηρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, δηλαδή σε μία αδιαμφισβήτητη νίκη με σημαντική διαφορά από τη Ν.Δ, ποντάρει πλέον η Κουμουνδούρου ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου. Και τούτο διότι τα μηνύματα που λαμβάνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα από τη μάχη των περιφερειών είναι σε κάποιες περιπτώσεις αποκαρδιωτικά, με τους υποψηφίους του να μένουν εκτός δεύτερου γύρου. Το ίδιο, δε, πιθανολογείται ότι θα συμβεί στα δύο από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή

στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου οι υποψήφιοι του κόμματος βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, με το ένα πόδι εκτός δεύτερου γύρου.

Παρά το γεγονός ότι και η Ν.Δ. αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με πρώτο αυτό της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως την Αθήνα, ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να δημιουργήσει εικόνα πολιτικής κυριαρχίας, τουλάχιστον μέσω της αυτοδιοικητικής κάλπης. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου για τις περιφέρειες απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν θριαμβευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την εξαίρεση της Αττικής όπου η κ. Ρένα Δούρου μοιάζει να έχει εξασφαλίσει την είσοδο στο Β' γύρο, αφήνοντας εκτός τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, με τον Γιάννη Σγουρό, πάντως, να παραμένει το ισχυρό φαβορί για τη νίκη.

Ξεκινώντας από το Βορρά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην Κεντρική Μακεδονία περνούν στο δεύτερο γύρο οι Τζιτζικώστας, Ιωαννίδης αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υποψήφιο (Δέσποινα Χαραλαμπίδου) στην επαναληπτική εκλογή.

Στη Δυτική Μακεδονία, ο για λίγα 24ώρα υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Καρυπίδης ξεπερνά τον Θ. Μουμουλίδη και θα δώσει τη μάχη για την Περιφέρεια με το γαλάζιο Γ. Δακή.

Στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, η μάχη μοιάζει να κρίνεται ανάμεσα στους Γ. Παυλίδη (ΝΔ) και Α. Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ), για λόγους που δεν περιορίζονται στην πρόσφατη αστοχία του κόμματος με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Στην Ήπειρο ο νυν Αλ. Καχριμάνης προηγείται και θα αναμετρηθεί στο Β' γύρο με την Όλγα Γεροβασίλη ενώ στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι της Ηρώς Διώτη.

Στη Στερεά Ελλάδα, ο Βαγγέλης Αποστόλου υπολείπεται του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στη Δυτική Ελλάδα, όπου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. υπερβαίνει τις 7 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ κινείται στο όριο του 4%, ο κ. Β. Χατζηλάμπρου αναμένεται να διεκδικήσει την Περιφέρεια είτε απέναντι στο νυν Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, είτε με τον υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Θύμιο Σώκο.

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα είναι πιθανότατα στο β΄ γύρο, με την κ. Χριστιάννα Καλογήρου, πρώην βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγλαΐα Κυρίτση να εμφανίζεται, αυτή τη στιγμή, τρίτη.

Στο νότιο Αιγαίο, «μάχη» για μια θέση στο β΄ γύρο αναμένεται να δώσουν ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο υποψήφιος της ΝΔ (πρώην δήμαρχος Ρόδου) Γιώργος Χατζημάρκος και υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου.

Στα «κόκκινα» Ιόνια, η υποψηφιότητα του κ. Θεοδ. Γαλιατσάτου μοιάζει αναντίστοιχη της δυναμικής του κόμματος, γεγονός που δίνει ελπίδες επιβίωσης στον γαλάζιο νυν Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου. Η παρουσία της Άντζελας Γκερέκου ενδέχεται, πάντως, να μεταβάλλει τους συσχετισμούς.

Τέλος, στην Κρήτη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Στ. Αρναουτάκης διατηρεί δυνάμεις και μοιάζει να εξασφαλίζει την είσοδό του στο Β' Γύρο (το 2010 είχε «καθαρίσει» την εκλογή από την πρώτη Κυριακή). Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον γαλάζιο υποψήφιο Σεραφείμ Τσόκα να κερδίζει στην τελική ευθεία τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη, θα πρόκειται για μεγάλη και οδυνηρή για την Κουμουνδούρου έκπληξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα