Πρεμιέρα για την 53η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η 53η διοργάνωση του φεστιβάλ ξεκινά στις 20:30  με τη συμμετοχή 149 ταινιών, στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

Η τελετή έναρξης όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές θα είναι λιτή ενώ δεν αναμένονται «λαμπρά» ονόματα του σινεμά, ούτε καν εκπρόσωποι του αρμοδίου υπουργείου και της πολιτείας.

Τη μουσική νότα στη βραδιά θα

δώσει το σχήμα Milky Lady & The Cookies που θα ταξιδέψει το κοινό σε σουίνγκ ρυθμούς, καθώς και η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν οι ταινίες “Capital” του Κώστα Γαβρά, «το πρόσωπο της ομίχλης» του Ουκρανού Σεργκέι Λοζνίτσα και η ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Κάτι σαν έρωτας» .

Η ταινία του 79χρονου Κώστα Γαβρά «Capital” θα προβληθεί αύριο στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του «Ολύμπιον» παρουσία του σκηνοθέτη της. Ο Κώστας Γαβράς αναμένεται σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ενώ αύριο το πρωί θα παραστεί στη συνέντευξη – παρουσίαση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που ιδρύεται τελικά φέτος ως προσφορά του Φεστιβάλ στα 100 χρόνια από την ελληνοποίηση της πόλης.

Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φέτος 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας (μεταξύ των οποίων δυο ελληνικές) . Τα βραβεία που θα δοθούν θα είναι μόνο «ηθικά» καθώς από φέτος καταργούνται εντελώς τα χρηματικά έπαθλα…

Στη σειρά αφιερωμάτων ξεχωρίζει αυτό στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (προβολές τριών ταινιών, μια συζήτηση, μια συναυλία και μια έκδοση για το έργο του) . Αφιερώματα προγραμματίζονται επίσης στο έργο του Φιλανδού Ακι Καουρισμάκι, του Ιρανού Μπαχμάν Γκομπαντί, του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου Κριστιάν Μαουντζίου.

Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Οι προβολές του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους καθώς και στις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές» , «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάπα» των αποθηκών του Λιμανιού.

Οι προβολές άρχισαν σήμερα, από τις 5 το απόγευμα και θα συνεχισθούν ως και το βράδυ της επόμενης Κυριακής .

Keywords
Τυχαία Θέματα