ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο χρόνια από την κανονική ημερομηνία τέλεσής τους, θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αυτόνομη Περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, συντηρητικός ηγέτης Αρτούρ Μας.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθιστά την παρούσα θητεία τη βραχύτερη στην μετά τον Φράνκο κοινοβουλευτική ιστορία της Καταλονίας.

Σημειώνεται ότι η Καταλονία ζητάει από τη Μαδρίτη ένα ειδικό καθεστώς «δημοσιονομικού συμφώνου» και για ευρύτερη οικονομική αυτονομία, το οποίο θα συνίσταται κυρίως στην απ’ ευθείας

συλλογή των φόρων από την τοπική κυβέρνηση. Η αξίωση της κυβέρνησης συναντά όμως την απόλυτη άρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο καταλανός πρόεδρος υπενθύμισε την πολυπληθή διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, με αφορμή τη Ντιάδα (εθνική εορτής της Καταλονίας, στις 11 Σεπτεμβρίου), την οποία χαρακτήρισε «μεγίστη πράξη πίστης στην Καταλωνία) και τόνισε πως πλέον εναπόκειται στους πολιτικούς να ερμηνεύσουν τα συμβάντα.

Παράλληλα σήμερα η  Ανδαλουσία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Αυτόνομη Περιφέρεια της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ζητήσει την χορήγηση 4,89 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ρευστότητας των Αυτονομιών (FLA), έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας που θα διαθέτει ενεργητικό 18 δισεκ. ευρώ και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδος.

«Η Ανδαλουσία εξετάζει την πιθανότητα να προσφύγει στο FLA και να ζητήσει το ποσόν των 4,9 δισεκ. ευρώ», εξήγησε η υπεύθυνη Τύπου του τοπικού υπουργείου Οικονομικών Αντόνια Πεδράδο, προσθέτουσα πως «όλα θα εξαρτηθούν» από τις διευκρινήσεις που στοχεύει να αποστείλει σήμερα στην κεντρική κυβέρνηση η τοπική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα