Πρόσκληση Σαμαρά σε Πούτιν

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, ήταν παρών και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Νωρίτερα, η κ. Ματβιένκο συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Νο3 της Ρωσίας παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά επιστολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσημα στη χώρα

μας.

Ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και συμμετοχή της Gazprom στη ΔΕΠΑ

Η κ. Ματβιένκο, εξάλλου, επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κ. Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Επίσης είπε πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων. Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες. «Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία.

Η συνάντηση με τον Βενιζέλο

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, έγινε ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική-εταιρική σχέση με τη Ρωσία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την κ. Ματβιένκο ως το κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις διμερείς εταιρικές σχέσεις και δεν έκρυψε τη χαρά του, που η Ελλάδα έχει μια φίλη του δικού της πολιτικού επιπέδου στη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ «για να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ ΕΕ -Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε όλα τα επίπεδα».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, τόνισε ότι έχει εντολή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και σε αυτό το πλαίσιο σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αναμένει να συναντηθείτε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της ρωσικής Άνω Βουλής, με επικεφαλής την πρόεδρό του Βαλεντίνα Ματβιένκο, πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, άλλους αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες.

«Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε στην Αθήνα ένα ευρύ κύκλο θεμάτων της διμερούς ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ενεργοποίησης των διακοινοβουλευτικών επαφών, τη διεύρυνση και τη νομοθετική υποστήριξη της νομικής-συμβασιακής βάσης των διακρατικών μας σχέσεων. Επίσης θα εξετάσουμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας» ανέφερε πριν από την αναχώρησή της η κ. Ματβιένκο.

«Θα συζητήσουμε πώς να διαφοροποιήσουμε το διμερές εμπόριο, να εξασφαλίσουμε τη ροή επενδύσεων, υπολογίζοντας ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών» σημείωσε η Β.Ματβιένκο, αναφερόμενη σε θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Από τις διμερείς διαβουλεύσεις δεν θα λείψουν τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και η κατάσταση στη Μ.Ανατολή, καθώς η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής υπογράμμισε «την εγγύτητα και συχνά την ταύτιση των θέσεων Ρωσίας και Ελλάδας σε θεμελιώδη ζητήματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης», αλλά και υπενθύμισε στις δηλώσεις της την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα συναντηθεί με Έλληνες και Ρώσους εκπροσώπους ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Αthens Hilton». Στις 18:00 με την ευκαιρία των εργασιών του Γ’ Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιούνται στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευ. Μεϊμαράκης και η κ. Ματβιέντκο θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Αύριο, Τρίτη στις 11.30 η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθεί από τον κ. Μεϊμαράκη με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα