ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

20:30 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η επαναφορά του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εντός στόχων, αλλά και οι υποσχέσεις για καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου είναι οι βασικοί άξονες των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις, προαναγγέλλοντας πωλητήριο και σε περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Συγκεκριμένα,

ανέφερε τον ΟΣΕ και την πώληση τμημάτων από το «παραγωγικό μέρος» της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανόμενης της Παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στα ορυχεία. Δεσμεύτηκε ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο. Όσον αφορά στις εταιρείες ύδρευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι «ιδιαίτερα προσεκτική», κρατώντας ρυθμιστικό ρόλο για το κράτος. Παράλληλα, μίλησε για προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως είναι τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και τέλος την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για ξεκαθαρίσει η χρήση γης, οι συντελεστές δόμησης και οι τίτλοι για τα ακίνητα του Δημοσίου στην παραλιακή ζώνη από το Σούνιο ως το Φάληρο. Υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν τα λάθη υπερεκμετάλλευσης και αισθητικής υποβάθμισης που έγιναν σε άλλες χώρες.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά, διευκρινίζοντας ότι θα απαιτήσει από τους επενδυτές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ο Αντ. Σαμαράς έθεσε επίσης ως κυβερνητικές προτεραιότητες το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ για την ταχεία εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, το κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου πριν το τέλος του έτους και τη στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που θα διευκολύνουν την επιστροφή των καταθέσεων. Μίλησε για δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσολογίου που θα ολοκληρωθεί το 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και πρόσθεσε ότι θα δοθεί «τελευταία ευκαιρία» για να δηλώσουν έσοδα όσοι δεν το έχουν κάνει και να φορολογηθούν. Σημείωσε, πάντως, ότι «η φοροδιαφυγή πρέπει να χτυπηθεί αλλά πρέπει να ενισχυθεί και η ρευστότητα».

Υποσχέθηκε επίσης καταπολέμηση της σπατάλης μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ όσον αφορά στις οφειλές προς τους ιδιώτες -που έχουν φτάσει τα 6,8 δισ.- υποσχέθηκε συμψηφισμό τους με τις οφειλές προς το Δημόσιο, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή έως το τέλος του 2013.

Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας και αρρυθμιών του παρελθόντος, εξήγγειλε μόνιμο μηχανισμό συντονισμού των υπουργείων, με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο, καθώς και διυπουργική για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Περισσότερα σε λίγο…

Keywords
Τυχαία Θέματα