Προσωρινή συμφωνία Λευκού Οίκου – Γερουσίας για «δημοσιονομικό γκρεμό»

10:11 1/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς ηγέτες της Γερουσίας κράτησαν μέρες και ήταν σκληρές.

Mε συντριπτική πλειοψηφία 89 ψήφων υπέρ έναντι οκτώ κατά, η άνω βουλή του Κονγκρέσου ενέκρινε συμφωνία που επετεύχθη μερικές ώρες νωρίτερα ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.

Η συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα και της Γερουσίας προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά που δηλώνουν ετήσιο εισοδήματα άνω των 450.000

δολαρίων, και παράλληλα τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ήταν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, απαιτείται και η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και σήμερα. Να σημειωθεί πάντως ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα δεν τυγχάνουν θερμής υποδοχής.

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων, οι οποίες θα τίθενται σε ισχύ αυτόματα από τις αρχές του 2013, αποσκοπώντας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Η «σύγκρουση» με το «δημοσιονομικό γκρεμό» έγινε τεχνικά στις 00.00 σήμερα (07.00 ώρα Ελλάδος) αλλά οι συνέπειες της θα είναι περιορισμένες επί του παρόντος, καθώς σήμερα είναι αργία και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι κλειστοί. Το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ θα ανοίξει αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα