ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Με απολογητικό ύφος, έπειτα και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Guardian, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, εξέφρασε τη λύπη της Λαγκάρντ για τις δηλώσεις της που «παρανοήθηκαν και προσέβαλλαν» και εξέφρασε το σεβασμό του στην ιστορία αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Οι δηλώσεις του Ράις έγιναν κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ΔΝΤ

είναι διατεθειμένο να συζητήσει και εναλλακτικές προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Στον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις Λαγκάρντ ο Ράις ανέφερε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και εξέφρασε τη λύπη της για τον αντίκτυπο όσων είπε τονίζοντας ότι οι αναφορές της παρερμηνεύτηκαν.

Ο Ράις επανέλαβε το σεβασμό του Ταμείου προς την Ελλάδα και αναφερόμενος στα θέματα φορολογίας επισήμανε την ανάγκη δίκαιων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας όπως και την ανάγκη της καταβολής των φόρων από όλους και ιδίως από όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε να πει ότι αν οι δεσμεύσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η Ελλάδα τηρηθούν τότε οι συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν.

Ερωτηθείς και για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα μας αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι είναι κάτι που εναπόκειται στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Τέλος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου είπε ότι η βάση για να συζητηθεί το οτιδήποτε θα είναι οι ήδη υπάρχοντες στόχοι του προγράμματος που και πρόσθεσε πως αν υπάρχουν προτάσεις για την επίτευξη του προγράμματος θα μπορούσαν να συζητηθούν.

Στην ίδια ενημέρωση ο Τζέρι Ράις αναφέρθηκε και στο ισπανικό ζήτημα λέγοντας πως το ΔΝΤ προς το παρόν δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σχέδιο για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ισπανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν του έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

«Το ΔΝΤ δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο που να προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία. Πόσο μάλλον καθώς η Ισπανία δεν έχει ζητήσει την οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε ο Τζέρι Ράις.

Keywords
Τυχαία Θέματα