Πρώτα στις τράπεζες, μετά στον λογιστή

Μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να σπεύσουν τις επόμενες μέρες στις τράπεζες προκειμένου να προμηθευτούν έγγραφο της τράπεζας με τους ετήσιους τόκους που έλαβαν. Υπόχρεοι είναι όσοι έχουν τόκους από καταθέσεις άνω των 250 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά στη δήλωση τους το ποσό των τόκων

που είχαν μέσα στο 2012.

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως σήμερα θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το ποσό που θα πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση.

Όπως έγινε γνωστό, οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του 2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών προκειμένου να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης

Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική.

Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως και 4%.

Εφόσον έχει εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο έντυπο, μπορούν οι φορολογούμενοι, από σήμερα που ανοίγουν οι πύλες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr), λήγει -αν δεν δοθεί κάποια παράταση- στις 30 Ιουνίου.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις φέρουν αρκετές αλλαγές, στις οποίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιτηδευματίες. Αναγκαστικά πολλοί από τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με το internet, θα πρέπει πλέον να απευθυνθούν σε λογιστή.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου τους και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση. Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί.

Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή πήραν έναντι θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμεους και αναλογούντες φόρους. Βασική προϋπόθεση, στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.
Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, το Ε21, με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα