ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι διαφορετικής τάξης από τα άλλα «ασημικά» της χώρας που, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων, διατίθενται προς πώληση.

Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, το Ιόνιο και κυρίως νότια της Κρήτης δεν θα πρέπει επ’ ουδενί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να τα «προσμίξουμε» με τη διπλωματία και οπωσδήποτε να μην εκλαμβάνονται ως έχοντα συνάφεια με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και κυρίως μην κάνουμε το λάθος να τα συσχετίσουμε

με τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ. Επαρκούν και η υφιστάμενη υφαλοκρηπίδα και όσες ανακηρύξεις ΑΟΖ έχουμε κάνει στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Στο χώρο αυτό έχουμε με το μέρος μας και το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και κανένας λόγος δεν πέφτει στην Τουρκία. Κι αυτό πρέπει να της καταστεί σαφές. Όχι μόνον από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από άλλα κράτη που έχουν εκδηλώσει είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω εταιρειών τους, ενδιαφέρον, με τελευταία τη Γαλλία διά στόματος Προέδρου Ολάντ προσφάτως στην Αθήνα.

Ούτε προσκλήσεις, για παράδειγμα στη Λιβύη, χρειάζονται, όπως εντελώς λανθασμένα έκανε, προ ολίγου καιρού, ο Αβραμόπουλος, για οριοθέτηση. Υπήρξε μονομερής ανακήρυξη εκ μέρους μας, σε ανύποπτο χρόνο, και αυτό αρκεί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν οι συνεννοήσεις με πετρελαϊκές εταιρείες, να ανατεθούν οι έρευνες, να αρχίσουν να δουλεύουν τα γεωτρύπανα και μετά μπορούμε να δούμε τα υπόλοιπα.

Επειδή τα κοιτάσματα είναι σημαντικά, θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα να παρασυρθεί από μυωπικούς αψίκορους εθνικιστές, οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο μόνο και μόνο για να “πουλήσουμε μούρη” στην Τουρκία.

Μόνον ανθέλληνες και προβοκάτορες θα επεδίωκαν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Και φυσικά οι Τούρκοι που θα ήθελαν με αυτό τον τρόπο να εγείρουν εμπόδια στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν και η παρέα του γνωρίζουν πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι στα γόνατα και δεν θα ήθελαν να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η ευκαιρία. Δεν θα ήθελαν οι υδρογονάνθρακες να ξαναδώσουν ισχύ στην Ελλάδα.

Οι παρενοχλήσεις που ήδη άρχισαν με την παραχώρηση αδειών έρευνας στο Αιγαίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην κρατική τούρκικη εταιρεία πετρελαίου, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της Άγκυρας να παίξουν με τη φωτιά.

Οι σοβαροί λοιπόν πατριώτες θα πρέπει τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, σ’ αυτή τη φάση, να τα αντιμετωπίσουν με οικονομικά και μόνο κριτήρια και όχι με διπλωματικά. Σε δεύτερη φάση μπορούμε να το πράξουμε. Όχι όμως τώρα. Η διπλωματία είναι για μετά τα γεωτρύπανα, όχι πριν.

Η μόνη διπλωματική ενέργεια σ’ αυτή τη φάση που απαιτείται να γίνει είναι να μυήσουμε στο «κόλπο» τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς που έχουν …διακεκαυμένα συμφέροντα στην περιοχή. Να αναγνωρίσουν δηλαδή ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδος και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά κοιτάσματα που η εκμετάλλευσή τους θα συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, το Ιράν και τους Άραβες. Πρώτα τα γεωτρύπανα λοιπόν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και μετά η διπλωματία…

Keywords
Τυχαία Θέματα