Πρώτη δικαίωση για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης

Μέχρι πρότινος για να το πετύχει κανείς αυτό έπρεπε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά με τον πρόσφατο νόμο για την εύλογη δίκη μπορεί να αναζητά – έστω και καθυστερημένα – το δίκιο του εντός των ελληνικών συνόρων.

Το Γ. Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιδίκασε στον προσφεύγοντα το ποσό των 4.800 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη , καθώς η απόφαση που τον αφορούσε εκδόθηκε ύστερα από δέκα αναβολές και αφού προηγουμένως είχαν περάσει 8 χρόνια και 4 μήνες.

Η απόφαση αφορά δικηγόρο,ο οποίος ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 30.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για

την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης του που είχε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία επελέγη για τη θέση του νομικού συμβούλου άλλη συνάδελφός του και όχι ο ίδιος.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι ο δικηγόρος δεν συνέβαλε με την συμπεριφορά του στην καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης του, καθώς μάλιστα οι πολυάριθμες αναβολές συζήτησης της υπόθεσης δόθηκαν είτε αυτεπαγγέλτως (δεν είχε προετοιμαστεί ,ενώ συνεκτίμησαν ότι η υπόθεσή του δεν ήταν ιδιαίτερα δυσχερής ή περίπλοκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι υπάρχει κλονισμός της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους λόγω της οικονομικής κρίσης και για τον λόγο αυτό πρέπει να επιδικαστεί στον δικηγόρο το ποσό των 1.500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα