Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο κατά 1,5 μονάδες όταν η ΝΔ διαγράφει πτώση της τάξεως του 0,5% συγκριτικά με τις αντίστοιχες μετρήσεις της Public Issue τον Ιούλιο του 2013.

Τρίτο κόμμα ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 13% σημειώνοντας άνοδο κατά δύο μονάδες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα τα στοιχεία που παρουσιάζει

το πολιτικό βαρόμετρο έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 7% (πτώση κατά μια μονάδα), Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5%, ΔΗΜΑΡ 2,5%, ΚΚΕ 6,5%, Λοιπά 8,5%.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις και εάν υποθέσουμε ότι αύριο θα γινόντουσαν εκλογές ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδισε η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 46% των ερωτηθέντων απάντηση η ΝΔ και το 40% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ένα 35%, ο Αλέξης Τσίπρας ένα 31%, ενώ το 32% απαντά «κανείς από τους δύο».

Κατά τ΄άλλα το 74% των συμμετεχόντων στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 19% υποστηρίζει το αντίθετο.

Ωστόσο παρότι το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές, το 57% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Το αντίθετο πιστεύει μόνο το 38%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 19, ΝΔ 30, ΚΚΕ 26, ΣΥΡΙΖΑ 39, ΑΝΕΛ 35, ΔΗΜΑΡ 30, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 15.

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει μια αρνητική μεταβολή πέντε μονάδων σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του Ιουλίου του 2013 συγκεντρώνοντας 21 μονάδες και ακολουθούν: Π. Καμμένος 31, Φ. Κουβέλης 33, Δ.Κουτσούμπας 22, Ν Μιχαλολιάκος 15, Α. Σαμαράς 37, Α.Τσίπρας 36.

Ακόμη στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας; Μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;» Το 28% απαντά μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Ιούλιο ανερχόταν στο 34%. Σταθερά τόσο τον Ιούλιο όσο και το Σεπτέμβριο το 23% απαντά μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 45% πιστεύει ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Επίσης παραμένει υψηλό το ποσοστό αυτών που είναι κατά του μνημονίου. Συγκεκριμένα το 76% έναντι του 68% που ήταν τα ευρήματα πέρυσι το Σεπτέμβριο τίθεται κατά του μνημονίου. Αυξημένο είναι και το ποσοστό όσων έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το Ευρώ. Πιο ειδικά το 55% έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το 47% για το ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου πανελλαδικά σε δείγμα 1.024 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα