Πρώτος με απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την τηλεόραση του Alpha που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14-17 Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,7% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έχοντας όμως υποχωρήσει σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (28 Νοεμβρίου).

Ακολουθεί με 21,5% η ΝΔ,

τρίτο κόμμα με 9,6% παραμένει η Χρυσή Αυγή, και ακολουθούν με 5,6% το ΠαΣοΚ, 5,4% οι ΑΝΕΞΕΛ, 4,7% το ΚΚΕ και 4,5% η ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, το 60,3% των πολιτών απάντησε ότι θα ψήφιζε το ΣΥΡΙΖΑ και το 26,6 τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για το 46,7% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28,7.

Σχετικά με τη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι καθώς το 49,9% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη, ένα ποσοστό που τον Οκτώβριο του 2012 άγγιζε το 38,7%. Θετικά «βλέπει» τη νέα κυβέρνηση το 32,8%, ενώ το 41,1% θεωρεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Απαισιόδοξοι είναι για τη νέα χρονιά οι πολίτες, καθώς το 66,5% πιστεύει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ για το73,8 θα είναι και μια χρονιά αναδιάταξης.

Με σημαντικές περικοπές τα φετινά Χριστούγεννα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης. Το 87,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες αγορές τα Χριστούγεννα. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως τα δώρα σε συγγενείς και φίλους (94%), την ένδυση, την υπόδηση και τα είδη σπιτιού (92,7%), τα ταξίδια (82,6%) και το γιορτινό τραπέζι (61%).

Το 64,7% πιστεύει μάλιστα ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι και το μεγαλύτερο ποσοστό (93,1%) παρατηρεί τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής.

Το 53,4% των πολιτών το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργού οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι σε περίπτωση που η ΔΕΗ αυξήσει το τιμολόγιό της, το 29,9% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει εγκαίρως το λογαριασμό, ενώ το 29,5 ότι θα κάνει διακανονισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα