ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΧΟΥΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ;

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, όπως αυτό παρουσιάσθηκε σε αγγλόφωνη ιστοσελίδα, για τη σφαγή στη Χούλα της Συρίας, ήταν φυσικό να ξανάρθουν  στο νου ενθυμήματα από τον θλιβερό εκείνο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 90 για την επικράτηση στο Σαράγεβο.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Όταν συνέβη η σφαγή στην αγορά  της πόλης που αποδόθηκε από τις δυτικές δυνάμεις και τα μεγάλα μέσα ενημερώσεως της Δύσης στους Σέρβους και έδωσε την αφορμή για τις περαιτέρω εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κάποιοι μίλησαν για προβοκάτσια. Όμως

φυσικά δεν εισακούσθηκαν. Για την επίθεση στην αγορά ευθύνονταν οι Σέρβοι…Τελεία και παύλα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική εφημερίδα η σφαγή της Χούλα δεν έγινε από στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά από Σουννίτες αντάρτες αντιπάλους του καθεστώτος της Δαμασκού και η πλειονότης των θυμάτων ανήκαν στη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών και των Σιιτών οι οποίοι υποστηρίζουν τον Άσαντ. Η εφημερίδα δεν αναφέρει την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τη σφαγή για να μην δεχθεί τα φίλια πυρά από άλλους αντάρτες που μάχονται την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές που έδωσαν στοιχεία στην εφημερίδα, η σφαγή έγινε μετά από επίθεση των ανταρτών σε τρία οδοφράγματα του στρατού έξω από την Χούλα. Τα οδοφράγματα αυτά είχαν στηθεί για να προφυλάξουν τον πληθυσμό χωριών των οποίων οι κάτοικοι ανήκαν στη μειονότητα των Αλεβιτών. Ο συριακός στρατός και οι αντάρτες ενεπλάκησαν σε μάχη για ενενήντα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί ήταν εκατέρωθεν οι νεκροί.

Η σφαγή αναφέρει η εφημερίδα έγινε την ώρα της μάχης. Οι νεκροί ήταν αποκλειστικά από οικογένειες που ανήκαν στη μειονότητα των Αλεβιτών. Περίπου το 90% των κατοίκων της Χούλα είναι Σουννίτες. Δεκάδες μέλη μιάς και μόνο οικογένειας σιιτών που προσηλυτίσθηκαν στον σουνιτισμό σφαγιάσθηκαν. Μέλη της οικογένειας Σομαλίγια που ανήκουν στην αίρεση των Αλεβιτών τουφεκίσθηκαν, καθώς επίσης και η οικογένεια Σουννίτη βουλευτή ο οποίος θεωρήθηκε συνεργάτης του καθεστώτος.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αυτόπτες μάρτυρες καθώς και πηγές από το μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου στην πόλη Κάρα, από όπου φαίνεται ότι οι αντάρτες δολοφόνησαν οικογένειες Αλεβιτών στο χωριό Τάλντο στην επαρχία της Χούλα. Στις αρχές Απρίλίου η αδελφή Αγνή-Μαρία ντε λα Κρουά είχε προειδοποιήσει για βιαιότητες από τους αντάρτες που παρουσιάζονται ως εγκλήματα του καθεστώτος, αναφέρει η εφημερίδα. Η αδελφή Αγνή αναφέρθηκε στη σφαγή της Καλιντίγια, χωριού που γειτονεύει με τη Χομς. Σε ένα επεισόδιο οι αντάρτες συγκέντρωσαν Χριστιανούς και Αλεβίτες σε κτίριο το οποίο ανατίναξαν με δυναμίτη. Εν συνεχεία το έγκλημα απεδόθη στον συριακό στρατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα