Προβόπουλος: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανοδική πορεία του 2014 διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα με τίτλο: «Η κρίση στη ζώνη του ευρώ», ο διοικήτης της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το εγχώριο

τραπεζικό σύστημα «ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.

Στις συστημικές τράπεζες ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γενικές συνελεύσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων που προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύντομα το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από τέσσερις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες και λίγες μη συστημικές τράπεζες.

Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποδοτικό και θα αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας» τόνισε. Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ακόμα την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα καθώς και την μείωση κατά 35% της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις σημείωσε ότι: «η πρόσφατη πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας της αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ».
Σημείωσε ακόμα ότι τα οφέλη από την προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα μας εκτείνονται όμως και πέρα από τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

«Χάρη στην προσαρμογή η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη από τους επίσημους δανειστές, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος».

Το τραπεζικό σύστημα, τόνισε, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή του, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και πάλι στο ρόλο του, παρέχοντας χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα