Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το άρθρο 11 με τις διατάξεις για τις ΠΑΕ. Το άρθρο 11 του νομοσχεδίου είχε αποσυρθεί το πρωί μετά τις ενστάσεις των κομμάτων.

«Επαναφέρω

το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν, πάντως, οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10 και 13, με διατάξεις που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για αμηχανία και ιδεολογική σύγχυση της Αριστεράς και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και ότι αφήνει εντελώς απροστάτευτα τα φτωχά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.

«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια», ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Χατζηδάκη που πυροδότησαν το κλίμα.

«Λαϊκίζετε, υβρίζετε, ρίχνετε λάσπη στην Αριστερά», του αντέτειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο, ενώ έφερε και ορισμένα παραδείγματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το όριο των 200.000 ευρώ που τέθηκε, καλύπτει στο δήμο Περάματος κατοικίες μέχρι 267 τμ, στο Περιστέρι ως 200 τμ στο Αιγάλεω μέχρι 235 τμ, στη Νέα Φιλαδέλφεια 223 τμ, στη Δάφνη 182 τμ, στην Αγία Παρασκευή 143 τμ».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος των 35.000 ευρώ σημαίνει μεικτό πάνω από 50.000 ευρώ, και βάσει στοιχείων, όπως είπε, αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβληματικά σωρευτικά κριτήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι «όποιος είναι στο ένα κριτήριο χαμηλά θα είναι και στο άλλο, όποιος είναι ψηλά θα είναι επίσης ψηλά και στα υπόλοιπα».

Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην Αριστερά σημειώνοντας δεικτικά: «Αν ένας έχει καταθέσεις 25.000 ευρώ, ενώ τηρεί τα υπόλοιπα κριτήρια, εγώ λέω ας δώσει ένα κομμάτι των καταθέσεων του για αποπληρωμή του δανείου. Ένας που έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει 42 ευρώ για να σώσει το σπίτι του. Αν έχει 100.000 θα δώσει 80 ευρώ. Υπάρχον άλλοι μισθωτοί που δεν αγόρασαν σπίτι και καταβάλλουν νοίκι. Δεν άκουσα όμως για αυτούς τις παρατηρήσεις σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα