Ψηλότερες δαπάνες από το 1999 παρά το χοντρό ψαλίδι

Του Βαγγέλη Δουράκη

Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα ξόδευε για πάσης φύσεως κρατικές δαπάνες το 1999 ποσά που αντιστοιχούσαν στο 44% του ΑΕΠ. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό είχε αγγίξει το 54% και πλέον η Αθήνα θα επιστρέψει σε δαπάνες που θα διαμορφωθούν στο 44% του ΑΕΠ το 2016! Το Ακαθάριστο Εγχώριο

Προϊόν συρρικνώνεται δραματικά πάντως λόγω της ύφεσης. Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι εντολές Σταϊκούρα για «σφιχτούς προϋπολογισμούς» αφού πλέον η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με όσα βγάζει.

Πλέον οι διοικήσεις, υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, Δήμοι και γενικότερα όλων των δημόσιων οργανισμών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τις δαπάνες τους. Η όποια απόκλιση θα καλύπτεται με νέα μέτρα, ενώ ακόμα και η μισθοδοσία θα πρέπει να καταβάλλεται από ίδιους πόρους, εάν δεν έχει γίνει σωστός προϋπολογισμός.

Έτσι, σε πρώτη φάση έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί μηνιαία προγράμματα κατανομής δαπανών, που θα αποτελούν τα ανώτατα όρια υλοποίησης του προϋπολογισμού. Τα όρια αυτά θα δημιουργούν και τους τριμηνιαίους στόχους. Η πορεία υλοποίησης θα ελέγχεται κάθε μήνα, αλλά θα γίνεται και σωρευτικός έλεγχος στο τέλος κάθε τριμήνου. Εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10% από τους στόχους, θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα περικοπής δαπανών (μείωση επιχορηγήσεων, λειτουργικών δαπανών κλπ). Το μέτρο αφορά όλους τους φορείς του Δημοσίου (ακόμα και την Προεδρεία της Δημοκρατίας).

Ειδικά για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εάν η απόκλιση ξεπερνά το 10%, θα τοποθετείται Επόπτης για να επαναφέρει τους προϋπολογισμούς εντός στόχων.

Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων θα εγκρίνουν τις έξτρα αμοιβές (υπερωρίες, εκτός έδρας, αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων κλπ.), βάσει των υποχρεώσεων κάθε φορέα. Κάθε δαπάνη θα συνδέεται πλέον με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ θα θεσπιστεί πλαφόν στον αριθμό των ωρών υπερωρίας σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΕΣΥ. Ακόμη θα καταργούνται θέσεις εργασίας μετά από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη κά.

Keywords
Τυχαία Θέματα