Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Φαίνεται πως το παρασκήνιο με την θέση που θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να οδηγήσει σε μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, στόχος είναι να «κλείσει» ο ανασχηματισμός μέχρι το βράδυ…

Βάσει των σχεδιασμών, πρόκειται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, με λίγα πρόσωπα να παραμένουν στις θέσεις τους, ή και να μετακινούνται.

Πρωταγωνιστικό

ρόλο διαδραματίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η συμμετοχή του ή όχι στο σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί τη θέση του αντιπροέδρου, διεκδικεί όμως και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Εν κάτι τέτοιο – που θεωρείται πολύ πιθανό – γίνει, αφήνει εκτός υπουργείου τον Δημήτρη Αβραμόπουλος. Κι εδώ τα σενάρια ήταν πολλά. Από την ανάληψη θέσης αντιπροέδρου και από τον κ. Αβραμόπουλο, έως την μετακίνησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφήνοντας στον αέρα τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, στον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτάθηκε η θέση της αντιπροεδρίας, μόνο σε συνδυασμό με την ανάληψη της ηλεκτρικής καρέκλας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ως αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας ακούστηκε το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Το όνομά της έχει ακουστεί και για το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σε Μαξίμου και Ιπποκράτους, τα υπουργεία από 17 θα αυξηθούν σε 19 καθώς θα «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης (το Υποδομών γίνεται ξεχωριστό υπουργείο) και Παιδείας (να γίνει αυτόνομο το Πολιτισμού).

Οι δύο άνδρες επιδιώκουν η νέα κυβέρνηση να μην ξεπερνά τα 41 άτομα που συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η ΝΔ θα τοποθετήσει 26 στελέχη στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ 15, μόνο που θα μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών υπουργών ή των υφυπουργών. Στο ισχύον σχήμα, υπάρχουν 7 αναπληρωτές και 17 υφυπουργοί.
Για τα 19 υπουργεία, διεκδικούν θέσεις μια σειρά βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων.

Ηλεκτρική καρέκλα θεωρείται αυτή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ κανένας δεν φαίνεται να θέλει να παραλάβει τις καυτές καρέκλες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας. Αυτή τη στιγμή (20:00) φαίνεται πως γίνονται ακόμη διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο που οδήγησε στη ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ και την κρίση στο κυβερνητικό σχήμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως διεκδικείται και από τα δύο κόμματα, με τον Αντώνη Σαμαρά να προορίζει για τη θέση του υπουργού τον Χ. Αθανασίου και ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να βάλει εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος. Εάν προκριθεί η λύση του κ. Αθανασίου, θέση αναπληρώτριας αναμένεται να αναλάβει η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο Α. Γεωργιάδης πιθανότατα επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας. Υφυπουργός Ναυτιλίας δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος είναι εξωκοινοβουλευτικός.
Το όνομα του Μ. Βορίδη «έπαιζε» για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όμως απαλλαγμένος από το αγκάθι της ΕΡΤ, φαίνεται πως μένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Σίμος Κεδίκογλου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σπάει. Στο νέο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπουργός ακούγεται πως θα τοποθετηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τον οποίο έχει συζητηθεί και η θέση του υπουργού Υγείας, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε ακόμη και το Εργασίας, το οποίο φαίνεται να μην θέλει κανένας… Στο υπουργείο Υγείας ακούστηκε και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτονομείται το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περίπτωση που προκριθεί εξωκοινοβουλευτικός στη θέση του υφυπουργού που θα αναλάβει το θέμα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τον δημοσιογράφο Παντελή Καψή να αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό έργο. Αμετακίνητοι θεωρούνται: ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μια θέση στην κυβέρνηση διεκδικούν οι Συμεών Κεδίκογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που αν δεν μπει στην κυβέρνηση θα είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (στη θέση της Φώφης Γεννηματά).

Στο υπουργείο Εσωτερικών έπαιζε μέχρι τελευταία στιγμή, το όνομα του Πάρη Κουκουλόπουλου, όμως μετά την «καραμπόλα» με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θεωρείται πιθανό στη θέση του υπουργού Εσωτερικών να πάει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και να γίνει αναπληρωτής υπουργός ο κ. Κουκουλόπουλος.

Εάν το ΠΑΣΟΚ «χάσει» την θέση υπουργού στο Εσωτερικών, δεν αποκλείεται υπουργός Πολιτισμού να γίνει η κ. Φώφη Γεννηματά.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει πιθανότατα αύριο στις 11:00 ή στις 12:00 το πρωί και ήδη η προεδρία της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα