Ψυχανάλυση στις σκοτεινές αίθουσες

07:55 7/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Παρενέργειες (Side Effects)

Του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Διάρκεια: 1 ώρα και 46 λεπτά. Με τους: Ρούνι Μάρα, Τζουντ Λο, Κάθριν Ζίτα Τζόουνς, Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Ένα νέο, όμορφο κι ευκατάστατο ζευγάρι ζει ονειρεμένη ζωή, μέχρι που ο σύζυγος φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επί τέσσερα χρόνια, η σύζυγος τον περιμένει υπομονετικά, πέφτει σε κατάθλιψη και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος, καλείται να τη συμβουλεύσει, προτείνοντάς της θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Όταν, όμως, δεν θα παρουσιάσει καμία βελτίωση, ο ψυχίατρος θα της παρέχει ένα

νέο φάρμακο με τρομακτικές παρενέργειες .

Σύνθετη και πολυεπίπεδη ταινία στην οποία θίγονται ο πλουτισμός μέσα από την αθέμιτη χρήση πληροφοριών, η αλόγιστη χρήση lifestyle φάρμακων, η σχέση ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή, καθώς και το τρομακτικό οικονομικό παιχνίδι της φαρμακευτικής έρευνας , αλλά και την φαρμακευτικής βιομηχανίας γενικότερα, ο Σόντερμπεργκ ψυχαναλύει εύστοχα την αμερικάνικη κοινωνία και αποσπά μια, επιτέλους, καλή ερμηνεία από το Τζουντ Λο.


Παρενέργειες (Side Effects) – ελληνικοί… από myfilm-gr

Το πρόσωπο της ομίχλης (In the Fog)

Του Σεργκέι Λοζνίτσα. Διάρκεια: Διάρκεια: 2 ώρες και 7 λεπτά. Με τους: Βλαντιμίρ Σβιρσκίι, Σεργκέι Κόλεσοβ, Βλάντισλαβ Αμπάσιν, Βλαντ Ιβάνοφ, Τζούλια Πέρεσιλντ.

Στα υπό γερμανική κατοχή δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, το 1942, ένα τρένο εκτροχιάζεται από σαμποτάζ παρτιζάνων κοντά στο χωριό, όπου κατοικεί ένας εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο, με την οικογένεια του. Αν και αθώος, συλλαμβάνεται, αλλά την τελευταία στιγμή ένας Γερμανός αξιωματούχος τον αφήνει ελεύθερο. Οι φήμες ότι ο σιδηροδρομικός έγινε προδότης κυκλοφορούν γρήγορα, και οι αντάρτες καταφτάνουν για να πάρουν εκδίκηση. Καθώς τον οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα για έσχατη προδοσία δέχονται ενέδρα και ο βασανισμένος «προδότης» μένει μόνος με τον τραυματισμένο εχθρό του σε ανήθικες συνθήκες όπου απαιτούνται ηθικές αποφάσεις, ενώ η γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι πολύ λεπτή.

Ταινία πλήρης συμβολισμών, ανεπιτήδευτη, με βαθιά φιλοσοφική ποιότητα ενταγμένη μέσα στην απερίγραπτη ομορφιά των ρωσικών δασών, όπου όσο ξεδιαλύνει το μυστήριο, τόσο πιο πυκνή και ενδιαφέρουσα γίνεται η εξέλιξη της ιστορίας.

The Paperboy

Του Λι Ντάνιελς. Διάρκεια: 1 ώρα και 47 λεπτά. Με τους: Νικόλ Κίντμαν, Ζακ Έφρον, Μάθιου Μακόναχι, Τζον Κιούζακ, Μέισι Γκρέι.

Στη Νότια Φλόριντα ένας φιλόδοξος και ιδιοτελής δημοσιογράφος με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου, ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γοητευτική γυναίκα που διατηρεί ερωτική αλληλογραφία με τον κατάδικο, αναστατώνει τα δύο αδέλφια.

Φιλμ-νουάρ που διαθέτει όλα τα υλικά της συνταγής, σενάριο με πολύ καλό ρυθμό, εναλλαγές και εκπλήξεις. Η Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο μιας αυτοκαταστροφικής «χαζής ξανθιάς» και ο Τζον Κιούζακ στο ρόλο του φυλακισμένου δολοφόνου παραδίδουν δυο εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα τοπίο πνιγηρό, ελώδες και διαλυτικό για τις ανθρώπινες ζωές και τις συνειδήσεις.

Οζ: Μέγας και παντοδύναμος (Oz: The Great & Powerful)

Του Σαμ Ρέιμι. Διάρκεια: 2 ώρες και 10 λεπτά. Με τους: Τζέιμς Φράνκο, Μισέλ Γουίλιαμς, Μίλα Κούνις, Ρέιτσελ Γουάιζ.

Ένας πονηρός ερασιτέχνης μάγος, που δουλεύει σ’ ένα τσίρκο κάπου στο σκονισμένο Κάνσας, επιβιβάζεται στο αερόστατό του και καταλήγει από τύχη στη γεμάτη ζωντάνια κι εκπλήξεις Χώρα του Οζ. Εκεί χτυπάει φλέβα χρυσού, αφού δόξα και φήμη του χαρίζονται απλόχερα, αν και τρεις καχύποπτες μάγισσες δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός είναι ο σπουδαίος μάγος που όλοι περίμεναν. Στην προσπάθεια του να γίνει πειστικός ο μάγος θα επιστρατεύσει όλα του τα κόλπα και την ευφυΐα του για να μεταμορφωθεί σε πανίσχυρο Μάγο της Χώρας του Οζ, αλλά και σε καλύτερο άνθρωπο. Άρτια από τεχνική άποψη ταινία με έξοχη φωτογραφία που αναδεικνύεται σε 3D. Αλλά πολύ παραμύθι, εξόφθαλμος διδακτισμός και κάμποση βαρεμάρα.

Μετά το Μάη (Après Mai)

Του Ολιβιέ Ασαγιάς. Διάρκεια: 2 ώρες και 2 λεπτά. Με τους: Κλεμάν Μεταγιέ, Λολά Κρετόν, Φελίξ Αρμάν, Ίντια Μενούες.

Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 70. Μια παρέα νεαρών παρασύρεται από την πολιτική και δημιουργική αναταραχή της εποχής και εγκλωβίζεται ανάμεσα στις ριζοσπαστικές πολιτικές δεσμεύσεις και στις προσωπικές του προσδοκίες. Θα περιπλανηθούν στην Ιταλία και αργότερα στο Λονδίνο, όπου μέσα από ερωτικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές ανακαλύψεις, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν τις τελικές επιλογές τους.

Συγκινητική όσο και τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης μιας νεανικής ομάδας μέσα από το εκρηκτικό κλίμα μιας καθοριστικής εποχής, Ο Ασαγιάς εμπλουτίζει το έργο του με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, για να τεκμηριώσει την αυθεντικότητα του κλίματος που περιγράφει. Αποφεύγοντας την συναισθηματική φόρτιση των ημερών της «νεανικής επανάστασης», αφηγείται ρεαλιστικά σε μορφή ημερολογίου την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των 70s και τη κουλτούρα της εποχής που έγραψε πολυεπίπεδα την κατοπινή ιστορία.

Κατερίνα Γώγου. Για την αποκατάσταση του μαύρου

Του Αντώνη Μποσκοΐτη. Διάρκεια: 1 ώρα και 7 λεπτά. Με τη Λουκία Μιχαλοπούλου.

Πολυδιάστατο κολάζ αναμνήσεων για την ποιήτρια-ηθοποιό Κατερίνα Γώγου, που περιλαμβάνει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες ανθρώπων που συμπορεύτηκαν με την καλλιτέχνιδα, αλλά και δραματοποιημένες σκηνές, για τις ανάγκες των οποίων η νέα ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου ενσαρκώνει ορισμένες οριακές στιγμές του «καταραμένου βίου» της Γώγου που «έφυγε» στα 53 της το 1993. Ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θάνατο της στενοί φίλοι και συνεργάτες καταθέτουν τις αναμνήσεις ή τις σκέψεις τους για την ασυμβίβαστη προσωπικότητα της.

Μια νύχτα στην Αθήνα

Του Δημήτρη Αρβανίτη. Διάρκεια: 1 ώρα και 34 λεπτά. Με τους: Κλέωνα Γρηγοριάδη, Κάτια Δανδουλάκη, Άννα Ανδριανού, Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρη Λιακόπουλο.

Διαφορετικές ιστορίες τέμνονται σε μια πόλη με τις ατέλειωτες νυχτερινές διαδρομές. Ένας ταξιτζής πιστεύει στον Θρύλο και φτιάχνεται με σκόνες. Μια σεναριογράφος ζει τις ιστορίες που η ίδια γράφει. Τρεις φοιτητές αναλαμβάνουν fake ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Μία διάσημη σοπράνο θυσιάζει το ταλέντο της για να συμφιλιωθεί με την κόρη της. Ένα gothic tattoogirl χαράζει τις ποινές της σε σάρκες και ψυχές. Μια τραβεστί βάζει τον εραστή της στη θέση του. Μια παρουσιάστρια ραδιοφώνου ξορκίζει την κατάθλιψη ζώντας στα FM. Ο δημιουργός των «Κλεμμένων Ονείρων» παρουσιάζει την Αθήνα την κάθε της υπέροχη ή απελπιστική λεπτομέρεια.

Black Box

Του Γεράσιμου Ρήγα. Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά.

Από το σκηνοθέτη του «Πάρβας, άγονη γραμμή», ένα ντοκιμαντέρ για τους σπουδαστές της πειραματικής σκηνής της Κρατικής Σχολής Χορού. Στη σκηνή αυτή, οι χορευτές χορεύουν, μιλάνε, τραγουδούν, γνωρίζουν τον έρωτα και την απογοήτευση. Κινηματογραφημένη με αμεσότητα, η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα και το χορό.

Keywords
Τυχαία Θέματα