ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΒΛΕΠΕΙ Η XRTC

Η πιθανότητα πτώχευσης κάποιας εκ των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα είναι έντονη δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας αρκετών να ανταποκριθούν στις δανειακές και όχι μόνο υποχρεώσεις τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της XRTC, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Ξηραδάκης. Στην μελέτη επισημαίνεται ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι εταιρείες είναι ο δείκτης γενικής ρευστότητας ο οποίος είναι πολύ κάτω της μονάδας για το σύνολο του κλάδου. Επίσης αναφέρει ότι οι επιλογές της πολιτείας

στην παρούσα φάση δεδομένων των οικονομικών συγκυριών και δυσκολιών είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και προσθέτει ότι η χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων ή και μείωση του ΦΠΑ δεν θα δώσουν από μόνες τους το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται ο κλάδος. «Αποτελούν ασπιρίνες με πολύ βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα», εκτιμά. Τον ίδιο βραχυχρόνιο αντίκτυπο έχει και η έστω και καθυστερημένη υπόσχεση αποδέσμευσης των επιδοτήσεων των αγόνων γραμμών που χρωστάει το κράτος στους ακτοπλόους έστω και υπό περιορισμούς.

Εκφράζει την πεποίθηση  ότι η μόνη πραγματική και ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να κάνει το κράτος είναι μέσω της επιτροπής ανταγωνισμού να επιβλέψει τη σωστή λειτουργία της αγοράς,

Παράλληλα, η  XRTC διατυπώνει τη θέση ότι τα συνδικάτα μπορούν και έχουν και τη δύναμη και τη γνώση να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και τη διαμόρφωση των αποφάσεων για την έξοδο από την κρίση μέσω εποικοδομητικών προτάσεων σε θέματα λειτουργικής διαχείρισης και διοίκησης αλλά πιθανά στρατηγικής φύσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα