ΡΗΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ – «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Ρήτρα που θα υποχρεώνει την Αθήνα -εφόσον αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην μείωση του ελλείμματος- να «κόβει» από μισθούς και συντάξεις θέλει να συμπεριλάβει η τρόικα στην συμφωνία για το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ.
Του Βαγγέλη Δουράκη

Για κάθε αστοχία το υπουργείο Οικονομικών θα είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει ισόποσα μέτρα υιοθετώντας περαιτέρω «ψαλίδι» στις αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ουσιαστικά πρόκειται

για μέτρα – “μαξιλάρι” τα οποία θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές ζητούν τα μέτρα αυτά να καθοριστούν από τώρα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 28 Σεπτέμβριου, θα παρουσιάσει τη λίστα με αυτά τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, στη συνεδρίαση του Εuro Working Group.

Είναι εμφανές ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα διαρθρωτικά μέτρα θα αποδώσουν, από την άλλη πλευρά η τρόικα εκτιμά ότι χρειάζονται μέτρα άμεσου απόδοσης (μισθοί και συντάξεις) και βρέθηκε η χρυσή τομή, μέσω αυτής της μεθόδου: Θα υπάρχει το «μαξιλάρι» ασφαλείας και εάν η Αθήνα αποτυγχάνει στους στόχους που θέτει θα είναι αναγκασμένη να προχωρά σε περικοπές αποδοχών.

Όπως και να έχει παράταση για μια ακόμη εβδομάδα παίρνει το θρίλερ της οριστικοποίησης των μέτρων του νέου πακέτου λιτότητας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών δήλωσαν πως η λίστα με τα νέα μέτρα παραμένει ανοιχτή και θα οριστικοποιηθεί σε μια εβδομάδα, οπότε και θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αναχωρούν αύριο από την Αθήνα, ενώ κατά την απουσία τους θα ενημερώνονται από τα τεχνικά κλιμάκια για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στο κλείσιμο του πακέτου λιτότητος.

Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε στην τρόικα πως μέσα στις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει να καλύψει και τις τελευταίες ενστάσεις που έχει η τρόικα για ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου, είτε αυτά προέρχονται από την πλευρά της περικοπής των δαπανών, είτε από την πλευρά των αύξησης των εσόδων.

Να σημειωθεί πως η αξία των νέων μέτρων φτάνει συνολικά τα 13,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,6 δισ. θα προέλθουν από περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών (αναμόρφωση φορολογικού συστήματος).

Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν κατορθώσει να εξειδικεύσει τα μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τότε οι ξένοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις, κυρίως στον τομέα των μισθών και των συντάξεων.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η αποστολή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα θα δι

Keywords
Τυχαία Θέματα