ΡΟΜΠΑΪ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ρομπάι παρουσίασε την πρότασή του για έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, προτείνοντας μεταξύ άλλων και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με «πλήρως καθορισμένες δημοσιονομικές ευθύνες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσίασε σήμερα  νέα έκθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, στην οποία διευκρινίζει τη θέση του για έναν κεντρικό  προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

«Μια από τις λειτουργίες του θα ήταν να διευκολύνει την προσαρμογή από τα σοκ που επηρεάζουν κάποιες χώρες, επιτρέποντας αυτά να απορροφηθούν ως ένα σημείο σε κεντρικό επίπεδο», σημειώνει ο Ρομπάι. Συμπληρώνει δε, ότι θα διευκόλυνε επίσης τις  «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της ανάπτυξης».

Ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης δεν θα έχει τον ίδιο σκοπό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος «είναι ένα όργανο διαχείρισης κρίσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφεύγοντας να μιλήσει ανοικτά για ευρωολόμογα, ο Ρομπάι εξηγεί ότι «ένα στοιχείο κλειδί» του κεντρικού προϋπολογισμού «θα είναι η δυνατότητα να δανείζεται».

Στην έκθεση αυτή ο πρόεδρος της ΕΕ προτείνει να εξεταστεί η ιδέα «της σύμπραξης κάποιων εργαλείων βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κρατών, όπως για παράδειγμα η έκδοση βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών εντόκων ομολόγων (Treasury Bills) σε μια περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις βάση».

Keywords
Τυχαία Θέματα