Ρωσικές αποδείξεις για χρήση χημικών από τους αντάρτες στη Συρία

Ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε από τη Δαμασκό στοιχεία που τεκμηριώνουν την θέση περί προβοκάτσιας των ανταρτών, δήλωσε ότι η Ρωσία απογοητεύτηκε από την προσέγγιση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και των επιθεωρητών του ΟΗΕ οι οποίοι βρίσκονταν στη Συρία και συνέταξαν την έκθεσή τους «κατά τρόπο επιλεκτικό και ελλιπή χωρίς να λάβουν υπόψη στοιχεία που επανειλημμένα είχαμε επισημάνει»,

«Χωρίς

να έχουν έναν πλήρη κατάλογο των στοιχείων με το τι συμβαίνει εκεί, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά συμπεράσματα πολιτικοποιημένα, προκατειλημμένα και μονομερή», δήλωσε ο Ριάμπκοφ ο οποίος πρόκειται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος διπλωμάτης που έφθασε στη Δαμασκό χθες βράδυ υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές είχαν συντάξει την έκθεσή τους για την επίθεση με χημικά αέρια της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό «χωρίς να αναζητήσουν στοιχεία για τρεις ακόμη περιπτώσεις, αυτές για τις οποίες τους είχε επιστήσει την προσοχή η συριακή πλευρά, αυτές για τις οποίες τους είχαμε επιστήσει την προσοχή εμείς οι ίδιοι».

Πρόσθεσε ότι στοιχεία είχαν διαβιβασθεί στους Ρώσους από τη Συρία για να υποστηριχθεί η θέση μιας προβοκάτσιας των ανταρτών. «Τα σχετικά (αποδεικτικά) στοιχεία διαβιβάστηκαν στη ρωσική πλευρά. Μας είπαν ότι αποτελούν μαρτυρίες του γεγονότος πως οι αντάρτες εμπλέκονται στη επίθεση με τα χημικά όπλα», πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

«Η Ρωσία άρχισε την ανάλυση των συμπληρωματικών αυτών πληροφοριών. Δεν μπορούμε επί του παρόντος να καταλήξουμε σε συμπεράσματα αλλά θέλουμε να εξετάσουμε με την μεγαλύτερη σοβαρότητα τα στοιχεία της συριακής πλευράς για την εμπλοκή των ανταρτών στην επίθεση της 21ης Αυγούστου…Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν επιφορτισθεί με την ανάλυση (των στοιχείων αυτών). Πιστεύουμε ότι αυτό θα ενισχύσει τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις για την εμπλοκή των ανταρτών ότι προσέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Θα επιστρέψουμε λένε οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που είναι ειδικοί σε θέματα χημικών όπλων αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν στην Συρία για να ερευνήσουν για τις διάφορες κατηγορίες που προσάπτονται στο συριακό καθεστώς και στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής τους.

«Ναι, θα επιστρέψουμε στην Συρία. Το χρονοδιάγραμμά μας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω πότε, αλλά θα είναι σύντομα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιθεωρητών, ο Σουηδός Όκε Σέλστρεμ.

«Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε δεν είναι η συνολική», εξήγησε ο Σέλστρεμ.

«Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες κατά των δύο πλευρών που έχουν διατυπωθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες αφορούν χρονικά τον Μάιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «13 ή 14 κατηγορίες» κρίθηκαν άξιες για την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Σέλστρεμ διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές δεν ενδιαφέρονταν για το ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. «Αυτή δεν είναι δική μας αποστολή», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα της αποστολής θα διευκρινιστεί «σε μια εβδομάδα», σύμφωνα με τον Σέλστρεμ και μια έκθεση που θα καλύπτει το σύνολο των κατηγοριών μπορεί να παρουσιαστεί «ενδεχομένως ως τα τέλη του Οκτωβρίου».

Βέβαιη η Συρία ότι ο ΟΗΕ δεν θα υιοθετήσει το άρθρο 7

Η Συρία είναι βέβαιη ότι ο ΟΗΕ δεν θα υιοθετήσει για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων μια απόφαση υπό το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, το οποίο προβλέπει μια προσφυγή στην βία, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ.

«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα των δυτικών δυνάμεων και εμείς πιστεύουμε ότι (το Κεφάλαιο 7) δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ καθώς δεν θα υπάρχει αιτιολογία για την χρήση του», σημείωσε ο Μόκνταντ.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση Σύρου υψηλόβαθμου αξιωματούχου όσον αφορά την συζήτηση που γίνεται για την προσφυγή στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει «μέτρα επιβολής», που εκτείνονται από τις οικονομικές κυρώσεις ως την χρήση βίας.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν για μια δεσμευτική απόφαση κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Απριλίου κοντά στην Δαμασκό, η οποία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιών.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, σύμμαχος των συριακών αρχών, απορρίπτει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό το Κεφάλαιο 7.

Διπλωμάτες των πέντε μόνιμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) εξέτασαν χθες, χωρίς να σημειώσουν σημαντική πρόοδο, ένα σχέδιο απόφασης που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την αποτελεσματική καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Οι διπλωμάτες των πέντε χωρών αποφάσισαν έπειτα από περίπου μία ώρα διαβουλεύσεων να ξανασυναντηθούν σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα