Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμέτωποι με την Α’ κατοικία

Τον γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καλούνται να λύσουν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο άνδρες συναντώνται σήμερα (11:30) στο Μαξίμου με βασικό θέμα τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα που αφενός αποτελεί προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τραπεζών

και της αγοράς ακινήτων, αφετέρου δε και κυρίως εγείρει πλήθος αντιδράσεων από τους βουλευτές των δύο κομμάτων και απειλεί, ευθέως, την κυβέρνηση με… δυστύχημα.

Αναζητώντας …ισορροπία

Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν σημείο ισορροπίας ενώ χθες η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν αποδέχθηκε να τεθούν προς ψηφοφορία βουλευτικές τροπολογίες που προέβλεπαν παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της Α’ κατοικίας μέχρι τα τέλη του 2015 ή 2016 αντίστοιχα. Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και του, στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ουσιαστικά με θέμα τους πλειστηριασμού.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει αφενός να διατηρήσει την προστασία της α’ κατοικίας για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ωστόσο δεν είναι πρόθυμη να παρατείνει μία οριζόντια απαγόρευση των πλειστηριασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ομάδες πολιτών που, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, συνειδητά αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και παράταση του μέτρου απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με εξαιρέσεις, ή να υιοθετηθούν ρητές προβλέψεις για το ποιοί εξαιρούνται.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, κάτι που υιοθετείται και από την κυβέρνηση, προτείνεται να υπάρξει διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως οικονομική αδυναμία ή αποφυγή. Έτσι, σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει άλλα ακίνητα ή καταθέσεις, θα ανάβει το πράσινο φως στην τράπεζα για τη διαδικασία εκπλειστηρίασης του ενυπόθηκου ακινήτου. Με άλλα λόγια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ρίξει το… μπαλάκι προς την πλευρά Στουρνάρα, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο που θα εγγυάται ότι ουδείς ευρισκόμενος σε προφανή οικονομική αδυναμία δεν θα χάσει το σπίτι του.

Επίσης, συζητείται να υπάρξει απαγόρευση πλειστηριασμών που θα αφορά την α’ κατοικία (με όριο αντικειμενικής αξίας τις 200.000 ή τις 160.000 ευρώ) αλλά αυτή να μην αφορά εξοχικές κατοικίες ή εμπορικά ακίνητα. Στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, σημειώνουν ότι η άρση των πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση, θα αφορά μόνον κάποιους επιχειρηματίες και εισοδηματίες.

Η …νάρκη των πλειστηριασμών

Η διαχείριση του ζητήματος των πλειστηριασμών αποτελεί νάρκη για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Ήδη οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν σαφή εικόνα ότι μία οριζόντια κατάργηση του μέτρου προστασίας της α’ κατοικίας δεν περνάει από τη Βουλή και υπό την έννοια αυτή αναζητούν τη χρυσή τομή, ενώ – παράλληλα – βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα επιδιώκοντας μία παράταση στο χρόνο λήψης των τελικών αποφάσεων, κάτι όμως που δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα