Σαν σήμερα, οι πρώτοι Έλληνες κατέκτησαν το Έβερεστ

Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και το υψηλότερο σημείο της Γης στα υψόμετρο 8.848 μέτρων, βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Το ύψος του αλλάζει κάθε χρόνο καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την ασιατική.

Το υψόμετρο της κορυφής του είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Οι δυνατοί άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη βλάστησης.

Οι

πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Τένζινγκ Νορκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Μισό αιώνα αργότερα στο τέλος του 2010, αυτό το επίτευγμα το είχαν καταφέρει 3.142 ανθρώπους, ενώ 219 ορειβάτες πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή. Το 77% των επιτυχημένων αναβάσεων έγιναν από το 2000 και μετά. Μόνο το 2007 καταγράφηκαν 633 αναβάσεις.

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου 1975 έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Γιούνκο Ταμπέι.

Την ίδια μέρα 29 χρόνια αργότερα, το 2004, η πρώτη ομάδα της εθνικής αποστολής Ελλάς- Έβερεστ 2004, πάτησε στην κορφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου.

Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στα 8.848 μέτρα, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών. Στην αποστολή μετείχαν ακόμα οι Παναγιώτης Πατσιάς, Χαράλαμπος Κοπτιδής, Αντώνης Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Μιχάλης Στύλλας και Παύλος Τσιαντός.

Το 1999 ο 38χρονος –τότε- Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο μικρότερος γιος του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού, ανέβηκε ακολουθώντας βρετανική αποστολή. Δεν έγινε όμως ο πρώτο Έλληνας που το πέτυχε γιατί είχε καταχωρηθεί επισήμως ως Ελβετός. Πέθανε στο Λονδίνο 17 μέρες αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα