Σαν σήμερα πέθανε ο Τζόζεφ Μακάρθι

07:02 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Τζόζεφ Ρέιμοντ Μακάρθυ (1909-1957) ήταν γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος γερμανο-ιρλανδικής καταγωγής, καθολικός ιησουΐτης.

Έγινε περισσότερο γνωστός από την συμμετοχή του σε έρευνες για τη διείσδυση του κομμουνιστικού κινδύνου στις ΗΠΑ αλλά και από τις μεθόδους πολιτικής εξόντωσης που εφάρμοσε και οι οποίες ονομάστηκαν διεθνώς «μακαρθισμός».

Ο Μακαρθισμός βρέθηκε στο αποκορύφωμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περίοδο του

«Ερυθρού Τρόμου» από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Χιλιάδες Αμερικανοί κατηγορήθηκαν ως Κομμουνιστές ή ως φιλικά προσκείμενοι στον Κομμουνισμό και αποτέλεσαν το αντικείμενο ερευνών και ανακρίσεων.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι, προσωπικότητες από τα γράμματα και τις τέχνες, εκπαιδευτικοί και μέλη εργατικών σωματείων.

Πολλοί ύποπτοι έχασαν τις δουλείες τους και σε ορισμένες περιπτώσεις φυλακίστηκαν. Οι μεθοδεύσεις αυτές εκ των υστέρων αναιρέθηκαν από την επίσημη δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές και παράνομες.

Τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Μακαρθισμού ήταν οι ομιλίες, οι έρευνες και οι ακροάσεις του γερουσιαστή Μακάρθυ, η μαύρη λίστα του Χόλιγουντ και οι διάφορες «αντικομμουνιστικές» δραστηριότητες του FBI.

Ο Μακαρθισμός επηρέασε όλες τις τάξεις της αμερικανικής κοινωνίας και προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ, που συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια μετά την αποχώρηση του Μακάρθυ, αμαυρώνοντας τη φήμη των Αμερικανών.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται και σήμερα για να περιγράψει ανυπόστατες κατηγορίες που για λόγους δημαγωγικούς εστιάζονται σε πολιτικά και εθνικά χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα