Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ο νέος γύρος αλλαγών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Καλοκαιριού και σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές, όμως το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση είναι ασφυκτικό.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μια σειρά δομικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με συγχωνεύσεις ταμείων, μείωση εισφορών, περικοπή συντάξεων και αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα.

Η αρχή θα γίνε με την προώθηση περαιτέρω συγχωνεύσεων – ενοποιήσεων ταμείων. Η λογική αυτή τη φορά βέβαια, δεν θα είναι

στο να διατηρεί το κάθε συγχωνευόμενο ταμείο τις καταστατικές του διατάξεις όσον αφορά στις παροχές – συντάξεις, αλλά στην εφαρμογή ενιαίων όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν δεδομένο ότι μέσω των ενοποιήσεων θα επέλθουν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. Σε αυτό συνηγορούν άλλωστε οι μειώσεις εισφορών, όπως αυτές έχουν αποφασιστεί με την τρόικα, αλλά και η περικοπή των κοινωνικών πόρων χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αναπλήρωση των εσόδων αυτών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία τριών ταμείων, μισθωτών (ΙΚΑ), ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αγροτών (ΟΓΑ). Σε δεύτερο στάδιο θα επιδιωχθεί η δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων υπό την ομπρέλα του οποίου θα ενταχθούν και τα τρία ταμεία. Θα έχει προηγηθεί η ένταξη των επικουρικών ταμείων στα ταμεία κύριας σύνταξης, ως αυτοτελείς κλάδοι. Υπάρχουν βέβαια εισηγήσεις για ενοποίηση και των επικουρικών στην κύρια σύνταξη, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου πυλώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα