Σχέδιο με 4 άξονες για να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα

08:34 2/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε την έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του έτους, με την επιστροφή στις αγορές να συνιστά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες. Τα χρήματα από τη νέα ή τις νέες εκδόσεις φέτος, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις

αλλά και η «αξιοποίηση» διαθεσίμων από φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω repos είναι οι τέσσερις άξονες αυτού του σχεδίου.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δύο υποδόσεων -ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία με έξι προαπαιτούμενα έκαστη- ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να σημειώσει πως πρόκειται για ορόσημα που θα επιλέξει η Κομισιόν και τα οποία απορρέουν από το Μνημόνιο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Όπως είπε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί μια ανακούφιση για όλους: «Ήταν μια δύσκολη αξιολόγηση και είχε πολλά θέματα από δημοσιονομικά, τραπεζικά και διαρθρωτικά θέματα, η οποία μας πήρε πολύ χρόνο, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας, που τόνισε πως η συνεργασία με την τρόικα υπήρξε πολύ καλή.

Πάντως, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών δεν συζητήθηκε ή εγκρίθηκε στο Eurogroup κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων συνολικής αξίας 4 - 5 δισ. ευρώ φέτος, όπως είχε αναφέρει ο ξένος τύπος.

Πάντως από την Παρασκευή, που ανακοινώνεται η αξιολόγηση από τη Moody's χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αναβάθμιση, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη ομολογιακή έκδοση του δημοσίου μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές, ανά πάσα στιγμή. Το βασικό σενάριο παραμένει η έκδοση πενταετούς ομολόγου σε πρώτη φάση, την οποία πιθανόν θα ακολουθήσει έκδοση και τριετούς ομολόγου μέσα στο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα