Σχέδιο νομιμοποίησης εκατομμυρίων αυθαιρέτων

Το σχέδιο παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και κατηγοριοποιεί τα αυθαίρετα με βάση τη βαρύτητα της παράβασης και της επίπτωσης στο περιβάλλον. Ανάλογα, είναι και τα πρόστιμα.

Το κατώτερο κόστος για τη νομιμοποίηση είναι τα 500 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται σε 60 δόσεις.

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης θα συνδυαστούν με την θεσμοθέτηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» που θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτίρια της χώρας μέσα σε 10 χρόνια και το κόστος

της οποίας θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.

*Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται «μικροπαραβάσεις» όπως πέργκολες, δώματα, μπάρμπεκιου, αλλαγές στις θέσεις των δωματίων, αλλαγές στα μπαλκόνια κ.λπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αυθαίρετα πριν από το 1975. Σε όλους αυτούς αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης με τη πληρωμή εφάπαξ παραβόλου 500 ευρώ.

*Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι αυθαιρεσίες σε κτίρια εντός και εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου οι υπερβάσεις βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου ή που εμφανίζουν υπέρβαση έως ένα ποσοστό που αναμένεται να φτάνει το 40%. Και για αυτούς προβλέπεται νομιμοποίηση με την πληρωμή προστίμου.

*Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Δεν προβλέπεται για αυτούς διαδικασία νομιμοποίησης, αλλά τακτοποίησης για διάρκεια 30 – 40 ετών και δικαίωμα μεταβίβασης και άλλων δικαιοπραξιών με την με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.

*Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.

*Εκτός νομιμοποίησης μένουν και όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα