Σχέδιο Σόιμπλε για χαμηλότοκα δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, η γερμανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού της Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την πρόθεσή της να στηρίξει τη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμμετέχοντας ακόμη και στο μετοχικό του κεφάλαιο μέσω της γερμανικής τράπεζας

KfW.

Η εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμά ότι στα μέσα Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας Σόιμπλε, για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης.

Βέβαια, η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η αρχή γίνεται στην Ισπανία, καθώς ήδη, η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αναμένεται να χορηγήσει δάνειο ύψους έως 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισπανικό ίδρυμα ICO με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Για παρόμοιες εγγυήσεις υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια τα δάνεια θα χορηγούνται σε δόσεις στο ICO και αφού προηγουμένως έχει επέλθει διμερής συμφωνία για το σκοπό της δανειοδότησης, π.χ. για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο που δεν θα ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Η Handelsblatt εκτιμά ότι προφανώς οι όροι δανειοδότησης για τους Ισπανούς από την KfW θα είναι πιο ευνοϊκοί από εκείνους των αγορών.

Την προσεχή εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η KfW παρέχει τεχνογνωσία για την ίδρυση αντίστοιχης αναπτυξιακής τράπεζας και στην Πορτογαλία και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, o Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει στην εφημερίδα ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία η KfW στηρίζει με τεχνογνωσία τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να ιδρυθούν αντίστοιχα ινστιτούτα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα