ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

07:35 8/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οφείλει η πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, που δηλώνουν αδυναμία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ξεκαθαρίζουν πως «πρόβλημα δεν έχουν μόνο τα φαρμακεία».

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Οργή και αγανάκτηση για την πλήρη αδιαφορία όλων των τελευταίων ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν οι πάροχοι υγείας, μεταξύ αυτών Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα

Αποκατάστασης και Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, κατηγορώντας την πολιτεία πως κρατά «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων της.

Επιταγές που σφραγίζονται, διαταγές πληρωμής, ασφαλιστικά μέτρα για συντηρητικές κατασχέσεις και επισχέσεις εργασίας συνθέτουν την εικόνα στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, που απασχολεί 25 χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα οφειλόμενα νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις δεν τακτοποιούνται κανονικά κάθε μήνα και έτσι κλινικές, κέντρα και εργαστήρια αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς εργαζόμενους, προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

«Μας έχουν καταστήσει αφερέγγυους προς όλους, είμαστε σε απόγνωση», υποστηρίζουν και προειδοποιούν πως σύντομα δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, από πραγματική αδυναμία. Ήδη, οι προμηθεύτριες εταιρείες ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς για την παροχή φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, ακόμη και τροφίμων.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί· περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές, από το 2007 έως τον Οκτώβρη του 2011, προς τις Κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης, ενώ στα 650 εκατομμύρια είναι το αντίστοιχο ποσό για τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια. Πρόκειται για χρήματα την καταβολή των οποίων έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, χωρίς όμως να έχει καθορισθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει από τις αρχές του έτους 260 εκατομμύρια ευρώ σε Κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης και 120 εκατομμύρια στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια. Παρόλα αυτά οι φορείς του χώρου, διαχωρίζουν τη στάση τους από τους Φαρμακοποιούς, υποστηρίζοντας πως δεν απέφυγαν την αναστολή της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ από αδυναμία, αλλά από σεβασμό στους ασθενείς, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες τους θα στραφούν προς τα συναρμόδια Υπουργεία, στα οποία καταλογίζουν το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ.

Επισημαίνουν όμως πως παρόλα αυτά, οι Φαρμακοποιοί, την πολιτική των οποίων χαρακτηρίζουν εκβιαστική, καταφέρνουν να εξοφλούνται πάντα πρώτοι και κυρίως μόνο αυτοί. «ΕΟΠΥΥ και υγειονομική περίθαλψη δεν είναι μόνο τα Φάρμακα. Είναι και η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια περίθαλψη» ξεκαθαρίζουν οι φορείς της ιδιωτικής υγείας και απαιτούν την άμεση πληρωμή όλων των οφειλομένων με τη θεσμοθέτηση ταυτόχρονης πληρωμής όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση αδυναμίας, τη θεσμοθέτηση της αναλογικότητας στις πληρωμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα