ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δεύτερη συνάντηση θα έχει σήμερα ο Ερντογάν με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαλευκανθεί η αιτία κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις.

Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη με το ίδιο θέμα μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ακολουθεί ξεχωριστή συνάντηση που είχαν ο Τούρκος Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με ανώτατους διοικητές του στρατού.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε δίωρη συνάντηση με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, οι οποίοι

συζήτησαν για την επιχείρηση εντοπισμού των δύο αγνοούμενων πιλότων.

Κατά την διεξαγωγή της έρευνας, ο Ερντογάν έχει ζητήσει από τους Υπουργούς του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έσπευσε να δηλώσει: «όταν λάβουμε μια εξήγηση ως προς το γιατί ένα μη μαχητικό, εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας, κατερρίφθη, θα μοιραστούμε (την πληροφορία) με το κοινό».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε σήμερα τον λαό να παραμείνει ήρεμος και να διατηρήσει την υπομονή του.

Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την εξέλιξη και ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε έκανε παρέμβαση ζητώντας να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση. «Ανησυχώ για το περιστατικό και απαιτώ την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού» είπε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την τουρκική αντίδραση, από την Ντάκα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπανγκλαντές.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπάρι εξέφρασε την ανησυχία του για το συμβάν και υπογράμμισε ότι: «Η κατάρριψη ενός τουρκικού αεροσκάφους πάνω από συριακά χωρικά ύδατα συνιστά αιτία για σοβαρή κλιμάκωση και είναι μια ένδειξη ότι η σύγκρουση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο εκτός από την ίδια την Συρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα