Σε φορολογική μέγγενη τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Το έτος 2013 σηματοδοτεί, επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών (σε 9 χώρες) από τότε που η KPMG άρχισε να συλλέγει δεδομένα φορολογικών συντελεστών από το 2003.

Φοροεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στην Ελλάδα

H Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς μείωσε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή κατά 3% (από το 45% σε 42%). Ωστόσο σημειώνεται ότι ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής

μειώθηκε στην Ελλάδα, η αλλαγή αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναδιάρθρωση όλων των κλιμακίων συντελεστών φόρου. Αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Η μείωση του ανώτερου συντελεστή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό τμήμα της KPMG. «Παρόλα αυτά, από την έρευνα προκύπτει ότι η επιβάρυνση λόγω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στα εισοδήματα έως 75.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων στην Ελλάδα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να προχωρήσει περαιτέρω η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που θα επιτρέψει την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και θα βοηθήσει την προσπάθεια για ανάπτυξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με την KPMG λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν είτε να δημιουργούν νέα κλίμακα συντελεστών φόρου εισοδήματος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, είτε εισάγουν νέους προσωρινούς φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα