ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την απομόνωση του ελληνικού κινδύνου επιδιώκουν οι κυπριακές αρχές οι οποίες εξετάζουν την δυνατότητα διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με την μετατροπή των υποκαταστημάτων σε θυγατρικές.

Σε καραντίνα προσπαθούν να βάλουν τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

οι κυπριακές αρχές. Οι κύπριοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε αυτόνομες θυγατρικές ώστε να περάσουν στον έλεγχο και την ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος των Κυπρίων είναι σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει και νέα προβλήματα στο μέλλον (νέο κούρεμα) να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και η ευθύνη της ανακεφαλαιοποίησης και εξασφάλισης των καταθέσεων να βαρύνει την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργεί η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιδιώκει την: «θυγατροποίηση των παραρτημάτων των κυπριακών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Στοχεύουμε ώστε το συντομότερο δυνατό να επέλθουν τέτοιες δομές στο σύστημα που δεν θα επιτρέπουν πλέον στους οίκους αξιολόγησης να μας υποβαθμίζουν λόγω της έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυπριακών τραπεζών λόγω της μεγάλης έκθεσή τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας σε BB από BB+. Σήμερα τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Cyprus Popular Bank λειτουργούν στην Ελλάδα ως δίκτυο υποκαταστημάτων. Αν λειτουργούσαν ως θυγατρικές τότε οι ευθύνες της εποπτείας, εγγύησης καταθέσεων αλλά και ανακεφαλαιοποίησης θα βάρυναν την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ελληνικές αρχές.

Για να γίνει αυτό, δηλαδή να μετατραπούν σε θυγατρικές, θα πρέπει το σχετικό αίτημα να γίνει δεκτό από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο. Όπως σημείωσε και ο κ. Δημητριάδης πριν υποβληθεί σχετικό αίτημα θα πρέπει να προηγηθεί διαγνωστική μελέτη, ανάλογη αυτής που διενέργησε η BlackRock στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των χαρτοφυλακίων και οι κεφαλαιακές ανάγκες. Κατόπιν οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να καταστούν βιώσιμες και να μπορέσουν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στις ελληνικές αρχές. Τον τελευταίο λόγο θα έχει η ΤτΕ η οποία θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εχθές, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου κατέθεσε αίτημα στις κυπριακές αρχές για την λήψη προσωρινής κρατικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Είχε προηγηθεί αίτημα της διοίκησης προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για παράταση χρόνου προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση των απαι

Keywords
Τυχαία Θέματα