Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος

10:04 7/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε κλίμα έντασης το οποίο επιβαρύνει η έκρηξη βίας που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων σε 24 ώρες, το κίνημα Τάμαροντ το οποίο ήταν το πρώτο που είχε καλέσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι, κάλεσε εκ νέου σήμερα σε νέα κινητοποίηση.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών

κατά του Μόρσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους πολλούς διαδηλωτές για να πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υφίστανται μια εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν από την πλευρά τους, τους πολίτες να διαδηλώσουν «κατά εκατομμύρια» καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ενώ ο ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσε ότι είναι «άκυρη» η αποπομπή του Μόρσι σε φάτουα που εξέδωσε.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που προορίζεται για τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι.

Ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι «η πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του ΕλΜπαραντέι.

Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν κανένα συγκεκριμένο πολιτικό σχήμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν στηρίζει κανένα συγκεκριμένο αιγυπτιακό κόμμα στη χώρα αυτή που είναι πιο διχασμένη από ποτέ.

Σε τεταμένο κλίμα ο Μανσούρ είχε επαφές με τον στρατηγό Σίσι, τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, όπως και με τον ΕλΜπαραντέι και εκπροσώπους του Τάμαροντ.

Ο Μόρσι που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για συγκέντρωση όλης της εξουσίας στα χέρια του, κρατείται από τον στρατό, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντί όπως και οκτώ ακόμη ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας κατηγορούνται για «υποκίνηση σε δολοφονία». Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αδελφότητας, ο Χαϊράτ αλ-Σατέρ συνελήφθη.

Ένοπλες συγκρούσεις

Σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στον στρατό, οι ισλαμιστές επιμένουν στον «ειρηνικό» χαρακτήρα των εκκλήσεων σε κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τις προβοκάτσιες.

Ωστόσο κάτοικοι ορισμένων συνοικιών του Καΐρου επιβεβαίωσαν ότι είδαν υποστηρικτές τους, οπλισμένους με ξίφη, ρόπαλα και αυτόματα όπλα τη νύχτα που σφραγίστηκε από τις πολύνεκρες ταραχές.

Στη συνοικία Μάνιαλ, κάτοικοι μίλησαν για ελεύθερους σκοπευτές που είχαν λάβει θέση πάνω σε στέγες σπιτιών.

Στην πρωτεύουσα, οδοφράγματα και δρόμοι αποκλεισμένοι από πέτρες και καμένα λάστιχα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν αναπτυχθεί σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες.

Ένοπλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ελέγχουν τις προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Την Παρασκευή τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.400, κυρίως στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στο Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, πέντε αστυνομικοί και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από ισλαμιστές και ένας κόπτης ιερέας από ενόπλους.

Από την έναρξή τους στις 26 Ιουνίου, οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα