Σε θέσεις μάχης οι Καραμανλικοί

14:48 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Θέσεις μάχης όχι μόνον έναντι του Γ. Στουρνάρα αλλά και των φημολογούμενων εξελίξεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνει η καραμανλική πτέρυγα, που επιχειρεί να διαμορφώσει συγκροτημένο μέτωπο έναντι της κριτικής που ασκείται στη διακυβέρνηση της περιόδου 2007 – 2009.

Στενοί συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή διαμόρφωσαν κείμενο με το σύνολο των επιχειρημάτων προς υπεράσπιση της οικονομικής πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού το οποίο και κυκλοφόρησε προς βουλευτές και πολιτικά στελέχη πρόθυμα να στηρίξουν

τον Κ. Καραμανλή.

Στον απόηχο των αναφορών του κ. Γ. Στουρνάρα περί «δημοσιονομικού εκτροχιασμού τη διετία 2007 – 2009», αλλά και των αποστάσεων που έλαβε, προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, υπενθυμίζοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου καθώς προφανώς θα υπήρχαν αστοχίες, κύκλοι της τότε κυβέρνησης Καραμανλή επιχειρούν να συγκροτήσουν τα επιχειρήματα «αντεπίθεσης» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον.

Το κείμενο φαίνεται ότι στηρίζεται στο βιβλίο που έγραψε, σχετικά, ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου ενώ ενεργό ρόλο έχουν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος που διατηρούν στενή σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Η κίνηση των «καραμανλικών», ωστόσο, δεν στοχεύει μόνον να δώσει απαντήσεις στην κριτική Στουρνάρα αλλά και να προειδοποιήσει για τη στάση τους ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων είτε στο ζήτημα της διερεύνησης των λόγων υπαγωγής της Ελλάδας στο μνημόνιο (σ.σ. παραμένει ανοικτή η δικαστική διερεύνηση εναντίον του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου) είτε ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού οι προθέσεις Σαμαρά για μετεξέλιξη του κόμματος προκαλούν διαφωνίες στο καραμανλικό μπλοκ.

«Φταίει το ΠΑΣΟΚ»

Στο κείμενο που διαμορφώθηκε υπογραμμίζεται ότι τόσο για τη διεύρυνση του χρέους όσο και για την εκτόξευση του ελλείμματος το 2009 φταίει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ. Για το έλλειμμα του 2009 σημειώνεται ότι ο εκτροχιασμός συνετελέσθη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά επιπλέον 10 δισ. ευρώ, εκτοξεύοντας το έλλειμμα στο 13,6% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η επιτάχυνση πληρωμών, όπως η επιστροφή φόρων (1,5 δισ.), η αποπληρωμή χρεών στα νοσοκομεία, χωρίς διαπραγμάτευση (1,2 δισ.), αλλά και η μη είσπραξη προγραμματισμένων εσόδων: ενδεικτικά, το πάγωμα της διαδικασίας «νομιμοποίησης» των ημιυπαίθριων και η μη επιβολή φόρου σε λαχεία, ξυστό και σκάφη αναψυχής με κόστος 2,2 δισ. Ευρώ.

Μάλιστα, οι συγγραφείς του κειμένου κάνουν λόγο για σκόπιμη παρέμβαση από πλευράς ΠΑΣΟΚ (στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας υπονοούν ότι στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν να οδηγήσει εν τέλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ) και επιμένουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν διόγκωνε τις δαπάνες και, παράλληλα, είχαν ληφθεί τα μέτρα που είχε προτείνει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής «το έλλειμμα θα έκλεινε στο 8% – 9% του ΑΕΠ».

Για το χρέος, το οποίο μεταξύ μεταξύ 1/1/2004 και 31/12/2009 αυξήθηκε κατά 116 δισ. ευρώ και έφθασε συνολικά στα 298 δισεκατομμύρια, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτών είναι τόκοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (61 δισ.), εξοπλιστικά προγράμματα προηγούμενων ετών (20 δισ.), η ενίσχυση προς τις τράπεζες και το ΤΕΜΠΜΕ (5,2 δισ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων 30 δισ. αποδίδεται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζεται πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. εντός του 2009:

Προειδοποίησε για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις ήδη σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου 2009, την οποία προκάλεσε η ίδια.Εκάλεσε υπό τον τότε Π/Θ τους πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις στις 5 Μαρτίου 2009 να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο 6 αρχών για να την οικονομική διαχείριση. Το πλαίσιο απερρίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Έλαβε τρεις φορές περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα : 5.2.2009, στις 18.3.2009 και στις 25.6.2009. Τα μέτρα αυτά αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή επιθετικότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου.Προκήρυξε εκλογές για τις 4.10.2009 με διακύβευμα την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Η στάση αυτή, παρά την ακραία ανευθυνότητα της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προλείανε το έδαφος για την ακολουθητέα μετακλογικά πολιτική, προοπτική που δυναμίτισε με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση που προέκυψε.»

Και καταλήγουν ότι:

«α. Η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και την μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος, συνεπώς και της ανάλογης αύξησης του δημοσίου χρέους βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

β. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι κατά το πρόγραμμα της Τρόϊκας θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και εθνικής αποδυνάμωσης για να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο ύψος του 120% αυτό δηλαδή που υποτίθεται πυροδότησε την ελληνική κρίση και έκανε αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ!!!!! »

Keywords
Τυχαία Θέματα