Σε θρίλερ εξελίσσεται και αυτή η επίσκεψη της τρόικας

του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως έγινε σαφές αμέσως μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ήδη το υπουργείο Υγείας αναζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».

Κυβέρνηση και τρόικα επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί όλων των θεμάτων μέχρι την Πέμπτη, ώστε να μεταβούν με κοινές θέσεις στο συμβούλιο Eurogroup. Στην τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικα,

ο Γιάννης Στουρνάρας τους ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

«Στο τραπέζι» βρέθηκαν επίσης ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014 αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για την «πιλοτική» μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η Τρόικα όμως έθεσε εκ νέου ζήτημα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα, με τον ίδιο παράγοντα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της Τρόικας που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Υγείας και εξετάζει το ζήτημα.

Άγνωστο παραμένει όμως εάν οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ή αν θα υπάρξει διακοπή μέχρι να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα σε συνεργασία με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια που υα παραμείνουν στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα