Σε ξένους οι εγχώριες τράπεζες

Ανακατατάξεις στα μετοχολόγια των εγχώριων τραπεζών φέρνουν τα δικαιώματα αγοράς (warrants) καθώς μέσω αυτών ξένοι επενδυτές αποκτούν τον έλεγχο στρατηγικών ποσοστών των συστημικών τραπεζών.

Αυτό βέβαια θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι οι σημερινοί μέτοχοι θα προχωρήσουν στην άσκηση των δικαιωμάτων που διαθέτουν αποκτώντας τις αντίστοιχες μετοχές. Αν τα δικαιώματα ασκηθούν τότε το 25,4% των μετοχών της Τράπεζας

Πειραιώς θα βρεθεί στον έλεγχο της BCP Investment B.V. θυγατρική, κατά 100%, της πορτογαλικής τράπεζας Banco Comercial Portuges. Το ποσοστό αυτό θα δώσει στην πορτογαλική τράπεζα τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς η οποία πλέον -μετά την απόκτηση έξι συνολικά τραπεζών- αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Παράλληλα 6,06% των μετοχών θα περάσει στον έλεγχο της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων “The Baupost Group” υπο την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα μεταβιβάσει και θα ασκήσει τα warrants που διαθέτει.

Υπό την ίδια προϋπόθεση το 8,99% της Alpha Bank θα βρεθει στον έλεγχο της Paramount Services, επενδυτικό σχήμα που ανήκει στον έλεγχο του Κατάρ. Επιπλέον ποσοστό 5,48% της Alpha Bank θα περάσει στον έλεγχο της Citigroup Global Markets.

Τέλος το Ίδρυμα Λάτση όταν ασκήσει τα δικαιώματα που κατέχει θα βρεθεί με το 9,03% της Εθνικής Τράπεζας αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση έδωσε σε όλους όσους επενδυτές συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών το δικαίωμα να αποκτήσουν 9 μετοχές για κάθε 1 μετοχή που απέκτησαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Πρόκειται για μετοχές που σήμερα βρίσκονται στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η άσκηση των warrants μπορεί να γίνει κάθε έξι μήνες ενώ οι μετοχές θα αγοράζονται στην τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου (πλέον μια μικρή προσαύξηση κάθε περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων).

Όπως εκτιμούν αναλυτές η συμμετοχή των ξένων επενδυτών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη καθώς κατέχουν μεγάλο τμήμα των warrants. Ωστόσο στην πλειοψηφία πρόκειται για hedge funds και άλλα επενδυτικά σχήματα που θέλουν να αποκομίσουν μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη «ποντάροντας» στο σενάριο ανάκαμψης της Ελλάδας παρά να βρεθούν με «στρατηγικά» πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών. Στελέχη τραπεζών που βρέθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο στο πλαίσιο εκδήλωσης για ελληνικές εισηγμένες εταιρίες διαπίστωσαν το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων. Όπως σημειώνουν οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο τραπεζικός τομέας, που δέχθηκε τεράστια πίεση τα προηγούμενα χρόνια, θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη αν επιβεβαιωθεί το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και ανάπτυξης. Θεωρούν ότι οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν το καλύτερο όχημα για να τοποθετηθεί κάποιος που θέλει να «ποντάρει» στο ενδεχόμενο ανάκαμψης της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης και από το 2014 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό κατά 0,6%. Για το 2015 προβλέπεται ενίσχυση της τάξης του 2% το 2015, επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2016 και επίσης άνοδο του ΑΕΠ κατά 3% το 2017.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΏΝ

Ονομασία Πιστωτικού Ιδρύματος

Μέτοχος

% Υφισταμένων Δικαιωμάτων Ψήφου σε μετοχές

% Δικαιωμάτων Ψήφου σε μετοχές υπό την προυπόθεση της πλήρους εξάσκησης warrants που κατέχουν

Συνολικό % Δικαιωμάτων ψήφου υπό την προυπόθεση της πλήρους εξάσκησης warrants που κατέχουν

Εθνική ΤράπεζαJOHN S. LATSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION

1,030%

8,000%

9,030%

Τράπεζα ΠειραιώςBCP INVESTMENT B.V.

4,639%

20,761%

25,400%

THE BAUPOST GROUP, L.L.C.

0,010%

6,050%

6,060%

Alpha BankPARAMOUNT SERVICES HOLDINGS LIMITED

1,280%

7,710%

8,990%

CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED

0,690%

4,790%

5,480%

Keywords
Τυχαία Θέματα