«ΣΦΙΓΓΑ» ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

20:50 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στάση αναμονής τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις εκλογές.

Ερωτηθείς για το θέμα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και του

προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Πηγές του Ταμείου εκτιμούν ότι το Ταμείο θα κάνει κάποια δήλωση τη Δευτέρα και το περιεχόμενό της θα κινείται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα διαγράφονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική» φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στην Καλιφόρνια αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. «Οι φίλοι μας στην Ευρώπη θα πρέπει να επεξεργασθούν, και πρέπει να τους ενθαρρύνουμε σ’ αυτό, μια στρατηγική, αρχικά για μια πενταετία και έπειτα για μια δεκαετία, καθώς το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άσκησε δε έντονη κριτική στα υψηλά επίπεδα δανεισμού και στην έλλειψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, σημειώνοντας ιδιαίτερα την έλλειψη ενός μηχανισμού στην Ευρωζώνη που θα επέτρεπε την αποχώρηση υπερχρεωμένων χωρών, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Αργεντινής και του Εκουαδόρ. «Η διαφορά μεταξύ των χωρών αυτών και της Ελλάδας», όπως είπε ο κ. Κλίντον, «είναι ότι εκείνες μπόρεσαν να απαγκιστρωθούν και να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους» και ότι «αυτό δεν άρεσε σε πολύ κόσμο, αλλά δεν ήταν καταστρεπτικό. Υπήρχε μια πολιτική εξόδου».

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα