Σφίγγει η θηλιά στην Κύπρο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το Eurogroup μπορεί με την επίσημη ανακοίνωσή του να τόνισε ότι περιμένει τη νέα πρόταση για να την διαπραγματευτεί, όμως ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι κάθε συζήτηση θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των όρων που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί. Και αυτοί οι όροι ουσιαστικά συνοψίζονται σε έναν: Φόρος επί των καταθέσεων.

Τα σχέδια της Κύπρου για Ταμείο Αλληλεγγύης και σπάσιμο της Λαϊκής Τράπεζα

σε good και bad bank δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό.

Ειδικά το θέμα της Λαϊκής συνιστά «αγκάθι» δεδομένου ότι η αντιμετώπισή του από τους κύπριους πολιτικούς γίνεται με έναν τρόπο που διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία: για πρώτη φορά στην ιστορία τίθενται καταθέσεις, το πραγματικό κεφάλαιο σε bad bank, κάτι που δεν θα περάσει χωρίς σκληρές αντιδράσεις.

Η εξέλιξη αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς κρίνεται το μέλλον των κυπριακών υποκαταστημάτων, της Λαϊκής, της Κύπρου και της Ελληνικής:

Η Ελληνική πλευρά έχοντας αποτιμήσει και την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι το ELA θα ισχύει έως την Δευτέρα για τις κυπριακές τράπεζες θέλει το αργότερο την Δευτέρα να έχει αποκτήσει τις Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια προθεσμία να μεταβιβαστούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, αλλά ειδικά για την Λαϊκή τράπεζα υπάρχει η περίπτωση αυτό να γίνει εντός δεκαημέρου, δηλαδή όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός.

Το plan B της Κύπρου είναι ακόμη αμφισβητήσιμο από πλευρά πιστωτών ειδικά στα θέματα του ταμείου Αλληλεγγύης και της αναδιάρθρωσης των τραπεζών αλλά και της εμπλοκής των Ταμείων.

Η ανακοίνωσή τους είναι ωστόσο ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις τους και δεν ξεφεύγει από το αρχικό πλαίσιο που επέβαλλαν για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Παρόλα αυτά καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει τις προτάσεις της και εφόσον αυτές γίνουν αποδεκτές από εκεί και πέρα να την μετουσιώσουν σε νόμο του Κράτους. Οι πιστωτές μας δείχνουν να μην βιάζονται και πιθανόν «ροκανίζουν» τον χρόνο γνωρίζοντας, πως έτσι τεστάρουν και τις αντοχές στη Μεγαλόνησο.

Keywords
Τυχαία Θέματα