ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

17:50 2/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια του Πειραιά  διαπίστωσαν και από κοντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης κατά τη σημερινή επίσκεψή τους στο δικηγορικό σύλλογο και τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης.

Το υπάρχον και χρησιμοποιούμενο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά στερείται εξόδων κινδύνου, με συνέπεια όταν συμβεί κάποιο ατύχημα ή έκτακτο περιστατικό π.χ. πυρκαγιά, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή, δικαστών, διαδίκων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών. 

Εξάλλου το κτίριο αυτό είναι πλέον ακατάλληλο για Δικαστικό Μέγαρο λόγω έντονης έλλειψης χώρων, αιθουσών κ.λ.π.

Ακολούθησε επίσκεψη του Αντ. Ρουπακιωτη στο κτίριο των παλαιών καπνοθηκών «Κεράνη»  επί της λεωφόρου Θηβών. Μόνιμη επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι  να παραχωρηθεί το κτίριο στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό,  το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, το οποίο είναι ιδιοκτησία του ΤΑΧΔΙΚ, οι υπόλοιπες  υπηρεσίες στεγάζονται σήμερα σε οκτώ διαφορετικά ενοικιαζόμενα κτίρια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.133.080,68 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα για :

1.- Τα Δικαστήρια Ανηλίκων Πειραιά, Το Αρχείο του Εφετείου Πειραιά και ένα μέρος του Αρχείου του Πρωτοδικείου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 12.500,00 ευρώ.

2.- Το Πολιτικό και Ποινικό Αρχείο του Πρωτοδικείου Πειραιά και καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 4.078,26 ευρώ.

3.- Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.439,27 ευρώ.

4.- Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, για το Διοικητικό Πρωτοδικείο 17.966,56 ευρώ και για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία 2.681,00 ευρώ μηνιαίως.

5.- Το Ειρηνοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 10.102,87 ευρώ.

6.- Το Πταισματοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 14.326,60 ευρώ.

7.- Το Υποθηκοφυλακείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.328,83 ευρώ.

8.- Το Γραφείο του Κτηματολογίου Πειραιά  καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα περίπου 6.000,00 ευρώ.

Η μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά αποτελεί πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Με έγγραφό του προς τον Αντ. Ρουπακιώτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Μανουσάκης θεωρεί ότι το κτίριο «Κεράνης», το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), αποτελεί τη μοναδική και συμφέρουσα λύση για το πολύ σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά.

O Στ. Μανουσάκης αναφέρει σε επιστολή του :  

«Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σ΄ αυτό, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των Δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια. Το συγκεκριμένο κτήριο  προοριζόταν επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη για να στε

Keywords
Τυχαία Θέματα