Δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Μπορεί ο Γιάννης Μιχελάκης να προχώρησε χθες σε νέα τροπολογία για τη διαδικασία αναστολής της χρηματοδότησης προς κόμματα που κατηγορούνται, όπως η Χ.Α., για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ή εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, μπορεί η Κουμουνδούρου να σχολίασε ότι το νέο κείμενο είναι βελτιωμένο, ωστόσο το τί θα πράξει σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει

άγνωστο.

Κυβερνητικοί παράγοντες, εξ αυτών που συμμετείχαν στην προσπάθεια σύγκλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για δύο γραμμές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη μία πλευρά, έλεγαν, βρίσκονται οι πιο μετριοπαθείς που σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί μία αρνητική θέση του κόμματος, μετά και τις προσαρμογές που έγιναν στη διάταξη και δίνουν τον τελικό λόγο στη Βουλή. Στην άλλη πλευρά, πάντοτε κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, βρίσκονται οι πιο σκληροί (σ.σ. ομάδα Λαφαζάνη κ.α.) που επιμένουν να μην αποδέχονται την έννοια της τρομοκρατίας.

Το αποτέλεσμα της συριζαϊκής διελκυστίνδας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα καταδείξει όχι μόνον τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αλλά και το εάν μπορεί συγκροτημένα το πολιτικό προσωπικό να δώσει απάντηση στη Χρυσή Αυγή.

Σημειωτέον, βάσει της νέας πρότασης Μιχελάκη, η αναστολή χρηματοδότησης:

-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»,

-Θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί συγκερασμό της τροπολογίας του υπουργείου και της τροπολογίας που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στις δυο προηγούμενες τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών προβλεπόταν ότι η αναστολή θα διατάσσεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί να αποφασίζει η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

Έρχονται αλλαγές και στον Κανονισμό της Βουλής

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάννης Δραγασάκης οι οποίες θα επιφέρουν κυρώσεις σε όσους επιδεικνύουν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Αφορμή για τις εξαγγελίες ήταν η συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη ο οποίος ενώ είχε ξεπεράσει τον χρόνο που δικαιούται κατήγγειλε τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια για το γεγονός ότι δήλωσε πως στο εξής δεν θα απαντά σε βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος (σ.σ. στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου).

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στον βουλευτής της Χ.Α. είπε: «Να σας διευκρινίσω ότι η Ολομέλεια θα αποφασίσει για το αν, πότε και πως είναι η παρουσία σας εδώ κοινοβουλευτική. Δείξτε αν θέλετε να τηρηθεί ο Κανονισμός. Διαπιστώνω ότι η παρουσία σας είναι εριστική. Ξεπερνάτε το χρόνο και ζητάτε προνόμια σε σχέση με τους άλλους βουλευτές. Είναι σε εκκρεμότητα οι ρυθμίσεις και ειδικές ρυθμίσεις θα αποφασίσουμε σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα