Σινο-ελληνικά σούρτα – φέρτα

Ενώ οι σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία – είτε τη Σοβιετική είτε την πουτινικο-φιλελεύθερη – παραμένουν στο στάδιο των υποσχέσεων με τελευταίο συμβάν τον αγωγό Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη, στον άλλο πόλο, τον ελληνο-σινικό, τα πράγματα φαίνεται πως επαληθεύουν την παροιμία « βρήκε ο κουτσός κατήφορο….». Οι επαγγελίες δεν είναι άσχημες : οι Κινέζοι έχουν πάρει στα ζεστά τη σύνδεση με τη χώρα μας καθώς η πολυσυζητημένη «πύλη» προς την Ευρώπη, ο λιμήν Πειραιώς με άλλα λόγια, αρχίζει πλέον να λειτουργεί για την ΚΟΣΚΟ και για άλλες εταιρείες

τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, φωτοβολταϊκών πάνελ κτλ.

Το ιστορικό του σινo-ελληνικού ειδυλλίου αρχίζει, όπως ξέρουμε, με την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή το 2006 στο Πεκίνο όπου υπογράφεται συμφωνία συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία αποτέλεσε εφεξής τη βάση για την εξέλιξη διμερών οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίσκεψη του Καρόλου Παπούλια, το 2008, επίσκεψη που θεωρήθηκε το πρώτο επίσημο ταξίδι αρχηγού του ελληνικού κράτους στην Κίνα.

Ως επίσημη ανταπόκριση είχαμε την επίσκεψη στην Αθήνα του Χού Ζιντάο, το 2008, όπου κυριάρχησε η συμφωνία με την ΚΟΣΚΟ για τον ΟΛΠ.

Το 2010 επισκέπτεται την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Ντεγιάνγκ. Οι θερμές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα την επίσκεψη στη χώρα μας – 2010 - του Κιν΄λεζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάρ ο οποίος εξεφώνησε μια εντυπωσιακή ομιλία στη ελληνική Βουλή. Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες εδραιώθηκε και οι προοπτικές ήταν ελπιδοφόρες, απόδειξη η πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο με εκλεκτή κουστωδία επιχειρηματιών.

Στην ουσία βέβαια οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν η Αθήνα αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1972 και ο τότε πρωθυπουργός επισκέφθηκε επισήμως το Πεκίνο. Μετά τη διέλευση επταετίας, Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται το Πεκίνο, επίσκεψη που επισκιάζεται από τη δολοφονία του βιομήχανου Δημήτρη Αγγελόπουλου από την 17 Νοέμβρη. Μετά από δύο χρόνια, ήτοι το 1988, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρζετάκης θα δώσει συνέχεια στις επισκέψεις στο Πεκίνο, με τη διαφορά ότι η κουστωδία που τον ακολούθησε προκάλεσε πολιτικά παρατράγουδα.

Δύο φορές ο Κώστας Σημίτης προγραμμάτισε επίσκεψη στο Πεκίνο και τις δύο φορές αναβλήθηκε, πάντως το κακό δεν τρίτωσε, άλλωστε η επίσκεψη του δεν είχε σοβαρά αποτελέσματα.

Το παράδοξο είναι ότι οι «δεξιοί» πρωθυπουργοί της χώρας, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, τα κατάφεραν καλύτερα με τους κίτρινους κομμουνιστές απ’ ό,τι οι «αριστεροί».

Keywords
Τυχαία Θέματα