Σκληρή μάχη Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το Μνημόνιο

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα

του μνημονίου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί «κούρεμα» καταθέσεων, ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, «όποιοι όροι και εάν τεθούν από οιονδήποτε».Ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είναι πιθανό να μεταβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το αίτημα της Κύπρου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και οι τρόποι συμμετοχής της Μόσχας στο πρόγραμμα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο ο κ. Σαρρής να μεταφέρει και μήνυμα του κ. Αναστασιάδη στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να καθορισθεί και η ημερομηνία επίσκεψής του στη Μόσχα.

Βολές Χρυσόστομου κατά της τρόικας

Εν τω μεταξύ, πυρά κατά της τρόικας εκτόξευσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος της είναι ο θαλάσσιος πλούτος στην κυπριακή ΑΟΖ και η άσκηση πίεσης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην οικονομία, ενώ επισήμανε πως δεν πίστευε ποτέ ότι η συμπεριφορά της τρόικας θα ήταν «τόσο απαράδεκτη, σκληρή και εξουθενωτική».

Επανέλαβε ότι «αν η Ευρώπη εμμένει στον στραγγαλισμό της οικονομίας μας και δεν θα μπορούμε να ζούμε ικανοποιητικά, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ». Τουλάχιστον, είπε, θα σώσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για την Κύπρο. Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι, «όταν φύγει ένας πόντος από το πουλόβερ, τότε θα ξηλωθεί ολόκληρο» και ότι αν βγει η Κύπρος από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα είπε ότι δυστυχώς επί καθημερινής βάσεως γίνονταν δηλώσεις από τους προηγούμενους κυβερνώντες εναντίον του τραπεζιτικού τομέα με αποτέλεσμα ο τομέας να πληγεί ανεπανόρθωτα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, αφού η Ελληνική Τράπεζα λειτουργούσε θαυμάσια και αφού δεν ζήτησε βοήθεια, είναι ακατανόητο για τον ίδιο γιατί ζήτησαν να την ελέγξουν.

Πηγή: nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα