ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η Σλοβενία, το παράδειγμα προς μίμηση της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση και στα πρόθυρα του δανεισμού από την Τρόικα.

Όταν η χώρα εντασσόταν το 2007 στην ευρωζώνη, είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην ανατολική Ευρώπη.

Πέντε χρόνια αργότερα η οικονομία της Σλοβενία βρίσκεται σε ύφεση και η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβέρνηση -παρά τις επίσημες διαψεύσεις- προσπαθεί να αποφύγει την υποβολή αιτήματος για δανεισμό από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

“Η Σλοβενία είχε άριστη εμφάνιση, συγκαταλεγόταν στα προπορευόμενα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όμως η διεθνής οικονομική κρίση έφερε στο φως πολλές προβληματικές καταστάσεις που της κληροδότησε το παρελθόν της στη σοσιαλιστική πρώην Γιουγκοσλαβία”, υποστηρίζει η Αυστριακή αναλύτρια Ερμίνα Βίντοβιτς, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών με έδρα τη Βιένη.

Οι σλοβενικές τράπεζες (στην πλειονότητα τους κρατικές) είναι πλέον αντιμέτωπες με σωρεία “τοξικών” δανείων, τα οποία υπολογίζονται σχεδόν στο 19% του σλοβενικού ΑΕΠ. Οι πλέον «ασυνεπείς» δανειολήπτες είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά το σπάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων το 2009.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Σλοβενίας ανέρχεται πλέον περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ,παρά την κυβερνητική προσπάθεια να συγκρατηθεί στο 3,5%. Στο τέλος του 2011 αυτό προσέγγιζε το 6,5% και όπως εκτιμάται η παραμικρή προσπάθεια να “διασωθούν” οι τράπεζες με χρήματα του φορολογούμενου θα εκτινάξει αυτό το έλλειμμα, εκτός αν μαθηματικά οδηγήσει τη χώρα στην ‘τρόικα’, κατά το ιρλανδικό μοντέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα