«Σωθήκαμε γιατί αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν»

12:00 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος μιας χώρας, που ήταν από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Όπως αναφέρει η DW πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη

οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε ο κ. Γκρίμσον: «Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία».

«Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο κ. Γκρίμσον. Και εξηγεί: «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό».

Ο Όλαφουρ Γκρίμσον παραδέχεται ότι βοήθησε πολύ το γεγονός ότι η χώρα είχε το δικό της νόμισμα και η υποτίμηση της κορώνας στην οποία προχώρησε ήταν σημαντική. Στην ερώτηση, εάν μπορεί η Ευρώπη της Μέρκελ και το ΔΝΤ της Λαγκάρντ να ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα ο κ. Γκρίμσον απαντά ότι η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως «εγερτήριο κάλεσμα» για τους άλλους. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση, καθώς όπως υποστήριξε, οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ «παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα