ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ

15:55 9/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Σπαζοκεφαλιά για τρόικα, υπουργείο Οικονομικών και Κυβέρνηση το σκληρό πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι και τελευταία στιγμή οι πιστωτές μας θέτουν «βέτο» σε παρεμβάσεις 2 δισ. ευρώ, κάθε ένα από το κόμματα της συγκυβέρνησης τραβά τις δικές του «κόκκινες γραμμές» και ο Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να βρει την «χρυσή τομή».

Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρούν

να ισορροπήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με στόχο να κερδίσει από κάτι η καθεμιά τους. Το βέβαιο είναι ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κόμισε προτάσεις για «χοντρό ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις.

Το «μαχαίρι» στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από το Κράτος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 30%. Διασώζεται όμως ο 13ος και 14ος μισθός.

Στα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζονται μειώσεις που για τους ένστολους κυμαίνονται μεταξύ 6% και 7,5%. Για τους δικαστικούς οι περικοπές μεσοσταθμικά διαμορφώνονται στο 23% και για τους Πανεπιστημιακούς 18%. Για διπλωμάτες και ιερείς το ψαλίδι κατά μέσο όρο είναι 20%.

Η λίστα των επώδυνων περικοπών αναμένεται να σφραγιστεί σε μεγάλο βαθμό στην σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου: Το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην περικοπούν αναπηρικές συντάξεις και τα δώρα των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα: Εκτιμά μάλιστα ότι τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποεκτιμηθεί από την τρόικα και θεωρεί ότι έχει εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ικανό για να διασώσει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως δήλωσε στον Alpha989 ο Χρήστος Πρωτόπαππας που μετέχει στις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις, με αυτό το ποσό «είναι δυνατόν να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα  αλλά και να μην κοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων που με το ενιαίο μισθολόγιο έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη παραδώσει μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα με στόχο να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις: Σύμφωνα με δηλώσεις του Ανδρέα Παπαδόπουλου, εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, στον Alpha 98,9 «εμείς έχουμε προτείνει στον κ. Στουρνάρα ισοδύναμα ύψους 4 δισ. ευρώ. Στόχος να περιοριστούν οι απώλειες στις κύριες συντάξεις, αλλά και να αποφευχθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65».
Τις επόμενες ώρες θα κριθεί πόσο βαθύ θα είναι το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα