ΣΤΑ 44 ΔΙΣ. ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

09:40 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης βυθίζει την οικονομία με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συναγερμό προκαλεί στις τράπεζες η κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με την οικονομία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών

στο τέλος Μαρτίου του 2012 δάνεια ύψους 44 δισ. ευρώ βρίσκονταν στο «κόκκινο» καθώς οι καθυστερήσεις ξεπέρασαν το 18% του συνόλου των δανείων.  Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών αντιστοιχούσαν στο 15,9% του συνόλου που μεταφράζεται σε δάνεια ύψους 41,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν πληρώνονται. Υπογραμμίζεται ότι πριν από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονταν στο 5% που αντιστοιχούσε σε καθυστερήσεις ύψους 11,9 δις. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η σημαντική επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε παρά τη σχετική εκτόνωση της αβεβαιότητας μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας του κ. Λ. Παπαδήμου. Προσθέτουν ότι τον Μάιο αρχικά λόγω της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της μεγάλης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης, τα πάντα έχουν παγώσει. «Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε αποσύνθεση», τονίζουν, «ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι οφειλές και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή υποχρεώσεων». Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική Τράπεζα, στο 17,2% για τη Eurobank EFG, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων οι παραπάνω τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2007 – 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα αποτελεί η ολοκλήρωση την προηγούμενη εβδομάδα της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος με τη μεταβίβαση κεφαλαίων ύψους 18 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα μεταφέρθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά από αρκετές εβδομάδες καθυστέρησης, ομόλογα του EFSF στις εμπορικές τράπεζες ως προκαταβολή για τη συμμετοχή του σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Με τα κεφάλαια αυτά όλες οι παραπάνω τράπεζες θα διαθέτουν δείκτη κ

Keywords
Τυχαία Θέματα