Στα δημόσια ταμεία 5 εκατ. ευρώ από ανενεργούς λογαριασμούς

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βάσει των οποίων έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις, αναμένεται να ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε στη φιλολογία που συνοδεύει τους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, παρατηρώντας πως «ακούστηκαν υπερβολικά ποσά, κάποιοι μιλούσαν για 5 δισεκατομμύρια, αλλά αν είναι και 500 εκατ. ευρώ, θα βοηθούσε να

εγγραφούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2014 θα αποστείλουν έως την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας που ψήφισε η κυβέρνηση και για τις ανάγκες της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με επιστολές του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προς διακριτά πιστωτικά ιδρύματα ζήτησε στοιχεία σχετικά με τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στο δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2014, όπως προβλέπεται και από το Νόμο.

Οι επιστολές αυτές εστάλησαν στις 10 Ιουλίου και 24 Οκτωβρίου 2013, η δε καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων είναι η 1η Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα σχετικά ποσά θα εμφανιστούν στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου του Κρατικού Προϋπολογισμού 3824 «Έσοδα από την περιέλευση αδρανών καταθέσεων στο Ελληνικό Δημόσιο» ο οποίος δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, καθώς μέχρι σήμερα τα έσοδα από αδρανείς καταθέσεις δεν εμφανίζονταν σε ξεχωριστό Κωδικό Αριθμό Εσόδου, με συνέπεια να ήταν από δυσχερής έως αδύνατος ο διακριτός εντοπισμός τους.

O ίδιος ξεκαθάρισε πως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις αδρανείς καταθέσεις να καλύψουν ανάγκες του Δημοσίου με απώτερο σκοπό τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα