Στα «ίχνη» της αμερικάνικης κατασκοπείας η Γαλλία

«Η Λε Μοντ επικαλείται με βάση τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της πολλά ίχνη, και εμείς έχουμε εντοπίσει πολλά ίχνη», δήλωσε ο Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες—στην οποία το θέμα των παρακολουθήσεων των συμμάχων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κυριάρχησε στις εργασίες των ηγετών της ΕΕ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ερωτήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο της εμπλοκής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις, στο οποίο αναφέρθηκε η εφημερίδα.

Η Λε Μοντ, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τα δημοσιεύματά της για τις παρακολουθήσεις

της αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), δημοσίευσε σήμερα ένα «άκρως απόρρητο» εσωτερικό σημείωμα της υπηρεσίας αυτής για την ηλεκτρονική επίθεση στη γαλλική προεδρία το 2012.

Εξηγήσεις ζητά και ο Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μαδρίτη θα κληθεί για να του ζητηθούν εξηγήσεις για την φερόμενη παρακολούθηση των ισπανικών αρχών από την αμερικανική υπηρεσία NSA, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι διενεργήθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ισπανίας», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Αλλά θα καλέσουμε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του ζητήσουμε πληροφορίες γι’ αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ φέρεται ότι κατασκόπευσε μέλη του προσωπικού και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που κάνει σήμερα η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Ωστόσο ο Ραχόι σημείωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στην γαλλογερμανική πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να ζητηθούν «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον για την εργασία των μυστικών της υπηρεσιών και να εγκαθιδρυθούν κανόνες για την συλλογή των πληροφοριών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Μαδρίτη παραμένει «εταίρος και σύμμαχος» των ΗΠΑ.

«Δεν θέλω να πάρω αποφάσεις χωρίς να είμαι σίγουρος για τους λόγους» για τους οποίους τις έλαβα, σημείωσε τέλος ο Ραχόι.

Keywords
Τυχαία Θέματα