ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ

Το «φιλί της ζωής» στα ξενοδοχεία 2 αστέρων επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση μέσω μπαράζ αλλαγών που δρομολογεί στον υφιστάμενο και κατ’ ουσίαν ανενεργό αναπτυξιακό νόμο, το υπουργείο Τουρισμού σε ευθεία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σύμφωνα πληροφορίες οι τροποποιήσεις στον υπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές με πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας

Κεφαλογιάννη παρέχεται σανίδα σωτηρίας σε 4.200 περίπου ξενοδοχεία 2 αστέρων τα οποία φυτοζωούν -δίχως να μπορούν να εμφιλοχωρήσουν στον ανταγωνισμό- αφού τους παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά ένταξης στις διατάξεις του αναπτυξιακού προκειμένου είτε να εκσυγχρονισθούν ή να αναβαθμισθούν σε υψηλότερες κατηγορίες.

Στόχος της πολιτείας είναι -πέραν της απομοίωσης της γραφειοκρατίας- οι όποιες τροποποιήσεις να προάγουν την ισόρροπη κατανομή του ξενοδοχειακού δυναμικού ανάμεσα στους πολυάριθμους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ακόμη με τη σκέψη ότι λειτουργία της αγοράς οδηγεί στην υπερσυγκέντρωση ξενοδοχειακού δυναμικού σε λίγες περιοχές με μεγάλη τουριστική ζήτηση αναμένεται να επανέλθει η ΚΥΑ που βγαίνει ανά δυο έτη 2 και προσδιορίζει περιοχές υψηλής ξενοδοχειακής πυκνότητας (π.χ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη), όπου αναστέλλονται ή περιορίζονται τα ποσοστά ενίσχυσης επενδύσεων για ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Επίσης δρομολογείται η δυνατότητα υπαγωγής των ξενοδοχείων 4 και 5 στα ΠΕΠ, αφού για όλα ανεξαρτήτου μεγέθους ξενοδοχεία ο ενδιαφερόμενος «όδευε» αναγκαστικά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα γίνονται σκέψεις να υπάρξει ειδική γεωγραφική διαίρεση της χώρας που να αφορά μόνο στην επιχορήγηση τουριστικών επενδύσεων, ενώ μελετάται, να τροποποιούνται τα ποσοστά ενίσχυσης με βάση τις διαφοροποιήσεις στο ΑΕΠ κάθε δήμου αντί του προβλεπόμενου “νομού” όπως γίνεται στα ΠΕΠ.

Όπως προαναφέρθηκε ο υπάρχον αναπτυξιακός νόμος παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός δεδομένου ότι τα περισσότερα άρθρα -προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή τους- μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο με υπουργικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα τα κριτήρια κατάταξης και αξιολόγησης. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας το υπουργείο Τουρισμού επαναπροωθεί το μέτρο της απόσυρσης ξενοδοχείων ολοκληρώνοντας άμεσα τις εκτελεστικές και διοικητικές πράξεις που απαιτούνται και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ μέσα στον επόμενο μήνα θα ορίσει μια ή δυο περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο. Άλλωστε οι τροποποιήσεις που προωθούνται από την κα Κεφαλογιάννη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα παρουσιαστεί στις αρχές του προσεχούς μήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα